Очікувати повторення соєвого успіху у новому сезоні не варто — експерт

23 лютого 2024 9317 0
Очікувати повторення соєвого успіху у новому сезоні не варто — експерт
Kurkul.com

Минулий рік порадував виробників сої і врожайністю, і ціною. Цьогорічну врожайність прогнозувати сенсу немає, тут все залежить від погодних сприятливих чи несприятливих умов.

А ось щодо ціни в новому сезоні, то такої радості в аграріїв вже не буде, якщо у світі не станеться щось екстраособливе у сенсі погодних чи геополітичних факторів. Про це розповів директор консалтингового агентства Barva Invest Юрій Гаврилюк у блозі «Соєвий успіх — чи варто очікувати його повторення у новому сезоні» на Elevatorist.com.

«Той гравець, через якого ми торік мали високі ціни, (Аргентина, — ред.) цього року отримує хороший врожай, і цей врожай фактично вже на підході. Тобто, за 2 місяці він вже буде в ринку та потрошку насичуватиме попит», — пояснив аналітик.

Він зазначив, що погода була сприятлива для вирощування сої в Латинській Америці, де, окрім Аргентини, крупним гравцем на цьому ринку є ще Бразилія. Тож суттєвого зросту попиту на сою аналітики не прогнозують, що, безумовно, відобразиться на цінах на олійну.

«Очікуємо просідання ціни. Ми вже бачимо, що внутрішній ринок, будучи перед тим на піку в районі 18 тис. грн за тонну, вже просів до 17 тис. грн та нижче. Це в першу чергу спричинено тим, що ціна на соєву олію ніяким чином не змінюється, вона фактично зупинилась. А ціна на шрот, в очікуванні аргентинського продукту, постійно падає. Ціна на саму сою на зовнішньому ринку вже просіла на $30-40 і, мабуть, має потенціал на просідання ще на $20-30. З місяця в місяць ми бачимо, що ціна попиту стає все менша і менша, і покупці вже більше поглядають на Латинську Америку», — пояснив Юрій Гаврилюк.

Читати за темою: Соняшник дешевшає, ринок сої дрейфує «ціновим дном» — брокери

Отже, експерт радить «ловити хвилю» у разі ситуативного підйому ціни на сою — наприклад, коли окремий закупівельник має незакриті зовнішні зобов'язання, котрі йому потрібно швидше виконати, тому він змушений агресивніше закуповувати товар. Але таке підвищення — суто регіональне та тимчасове явище, яке не триватиме довго. Світовий же ринок зараз штовхає ціни на сою до низу.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus