Експорт молочних продуктів перевищив імпорт — АВМ

7 березня 2024 47 0
Молочні продукти
DepositphotosМолочні продукти

В лютому українські експортери наростили обсяги поставок молочних продуктів порівняно до січня, користуючись зростанням цін на біржові товари на зовнішніх ринках. Про це розповів аналітик «Асоціації виробників молока» Георгій Кухалейшвілі.

За попередніми даними, в лютому 2024 року Україна експортувала 8,5 тис. т молочних продуктів на суму $16,6 млн. Натуральні обсяги експорту виросли на 22%, а грошова виручка збільшилась на 26%.

Загалом від початку року було експортовано 15,13 тис. т молочних продуктів, що на 3% більше порівняно до минулорічного періоду. 

Головними експортними категоріями в грошовому еквіваленті були наступні товари:

  • молоко та вершки, згущені — 33%;
  • сири — 23%;
  • морозиво — 13%;
  • масло вершкове — 12%.

Георгій Кухалейшвілі припускає, що в лютому українські компанії збільшили експорт молочних продуктів, зокрема сирів та вершкового масла, оскільки ціни на ключові біржові товари на торгах GDT зростали протягом чотирьох сесій поспіль. 

«Ймовірно, що в поточному році ціни на молоко-сировину та молочні продукти залишатимуться стабільними або зростатимуть через сповільнення світового виробництва молока у 2023 році», — прогнозує аналітик.

Водночас, на його думку, стримуючим фактором на шляху українських експортерів залишаються логістичні проблеми:

  • в умовах війни з росією ризиковим залишається експорт продукції морським транспортом; 
  • польські фермери продовжують блокувати рух товарів на державному кордоні, а криза у відносинах з сусідньою країною розростається.

Разом з тим, у лютому Україна знизила обсяги закупівлі молочних продуктів на закордонних ринках.

В лютому було імпортовано 3,94 тис. т молочних продуктів, що на 28% менше порівняно до січня. Минулого місяця в Україну скоротилися поставки кисломолочних продуктів (-9%), молочної сироватки (-66%), вершкового масла (-24%), сирів (-34%) та морозива (-184%).

Україна імпортувала молочні продукти з Великої Британії, країн-членів ЄС, Швейцарії, Норвегії, Нової Зеландії.

Читайте також: Україна вже вивезла на закордонні ринки 12 млн т пшениці

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus