Ягідний кластер з Волині планує в понад тричі збільшити плантацію обліпихи

10 березня 2024 104 0
Ягідний кластер з Волині планує в понад тричі збільшити плантацію обліпихи
Depositphotos

Кластер «Ягоди Волині», який об’єднує 8 виробників і на загальній площі 271 гектар вирощує малину, суницю садову й альпійську, минулоріч зібрав перший промисловий урожай обліпихи. Про це розповів керівник кластера Віталій Ішмурат, пише «Ягідник».

Як зазначається, цьогоріч там планують розширення насаджень. Так, усього обліпиху у кластері висадять на площі 50 гектарів, але робитимуть це поетапно.

«Обліпиха – це та ягідна культура, врожай якої треба чекати 3 роки. Зараз в наших садах росте 8 сортів обліпихи. Деякі з цих сортів мені дуже сподобалися, іншим я дав шанс проявити себе у сезону 2024 року, адже поки що не побачив бажаного результату, тому вважаю, що робити якісь висновки ще рано», — пояснив Віталій Ішмурат.

Наразі загальна площа обліпихового саду становить близько 14 гектарів. 

«Зараз ми готуємо ділянку для майбутнього обліпихового саду: проводимо електрику, водопостачання тощо. Загалом насадження з цією культурою плануємо розширити приблизно на 50 гектарів, але робитимемо це поетапно. Планується, що у 2024 і 2025 роках ми висаджуватимемо по 20 гектарів, а у 2026 — ще 10 гектарів. Завдяки тому, що ми самостійно вирощуємо садивний матеріал обліпихи, ми уже визначилися з сортами, які будемо вирощувати», — додав садівник.

Вирощену обліпиху в кластері «Ягоди Волині» заморожують і надалі експортують.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus