Аграрії Львівщини платитимуть до 1,4 млн грн за оренду землі під тваринницькими приміщеннями?

6 квітня 2016 109 0
Аграріям Львівщини доведеться відмовитися від ведення тваринництва?
telegraf.com.uaАграріям Львівщини доведеться відмовитися від ведення тваринництва?

Аграрії Львівщини стурбовані підвищенням ставок розміру оренди земельних ділянок під господарськими дворами і будівлями, які використовуються для утримання тваринництва, повідомив депутат Сокальської районної ради (Львівська область) Олег Іванчина, пише «Голос з-над Бугу».

Нова нормативна грошова оцінка земельних ділянок становитиме орієнтовно 30-60 грн за 1 кв. м, а отже, річна сума орендної плати складатиме щонайменше 9-1,8 тис. грн/га за умови, що розмір орендної плати становить 3% від нормативної грошової оцінки (підпункт 1 пункту 5 статті 288 Податкового кодексу України).

Згідно з листом Держгеокадастру у Сокальському районі Львівської області від 16.02.2016 р. пропонується, зокрема, для ПАФ «Білий Стік», привести у відповідність договори оренди на орендовані сільськогосподарськими виробниками земельні ділянки, а саме у розділі: — строк дії договору 7 років; — «орендна плата» встановлення розміру орендної плати 8%!

Таким чином, згідно із цим листом річна сума орендної плати складатиме уже 24-48 тис. грн/га. Відповідно за земельні ділянки площею 10-30 га аграріям доведеться сплачувати щороку орендну плату від 240 тис. грн до 1,4 млн грн і у результаті відмовитись від ведення тваринництва, скорочувати робочі місця, що призведе до зменшення податкових надходжень та відрахувань єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду.

Тому дуже важливо за допомогою небайдужих депутатів доповнити пункт 5 статті 288 Податкового кодексу України підпунктом 4 у наступній редакції: «за оренду сільськогосподарськими товаровиробниками земельних ділянок під господарськими дворами і будівлями, які використовуються для утримання тваринництва та виробництва тваринницької продукції, не може перевищувати 1% від нормативної грошової оцінки».

Виконано за допомогою Disqus