В Молдові призупинили роботу ОЕЗи через дефіцит соняшника

27 березня 2024 114 0
В Молдові призупинили роботу ОЕЗи через дефіцит соняшника
Kurkul.com

Найбільший виробник рослинних олій у Молдові Floarea Soarelui призупинив роботу через дефіцит сировини. Про це заявила директорка підприємства Стелла Островецькі, передає видання Інфотаг.

За її словами, Floarea Soarelui не має можливості закупити на внутрішньому ринку достатніх обсягів насіння соняшнику і не може імпортувати олійну, «оскільки введений з жовтня 2023 р. механізм ліцензування імпорту, практично не працює».

«У січні 2024 р. ми спробували отримати право на імпорт насіння з України, але спеціалізована комісія Міністерства сільського господарства Молдови не видала нам ліцензію», — пояснила Стелла Островецькі.

За її словами, ОЕЗ може переробляти понад 1 тис. тонн насіння соняшнику на добу, відповідно для продовження функціонування необхідні великі обсяги, які підприємство не може купити. З цієї причини зупинено завод у Бельцях та Danube Oil у Джурджулештах.

При цьому, за розрахунками фахівців, молдавські фермери мають ще близько 100 тис. тонн соняшнику, але вони не хочуть продавати олійну, розраховуючи на зростання цін у літній період.

Тим часом асоціація «Сила фермерів» стверджує, що «на ринку Молдови є соняшник, але група Trans-Oil, до якої входить Floarea Soarelui, є монополістом на ринку і намагається диктувати свої умови та ціни».

Як зазначається, Floarea Soarelui купує насіння соняшнику за ціною менш як 7 тис. леїв за тонну (приблизно 15,5 тис. грн/т), тоді як фермери домагаються ціни в 8-10 тис. леїв за тонну.

Зі свого боку, виробник олії стверджує, що пропонує ту ціну, за якою соняшник продається в регіоні.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus