Фермам на 50 корів нереально конкурувати з компаніями на тисячі голів — Вовченко

1 квітня 2024 1103 0
Фермам на 50 корів нереально конкурувати з компаніями на тисячі голів — Вовченко
Kurkul.com

В українських реаліях великотоварне молочне виробництво завжди дає кращу ефективність, тому фермеру з 40-50 голів ВРХ нереально конкурувати з компанією на 4 тис. голів. 

Про це розповів Сергій Вовченко, голова наглядової ради холдингу «Молочний Альянс», в інтерв'ю Delo.ua.

За його словами, у великого виробника завжди більше ресурсів, краща кормова база, досвідченіші спеціалісти. 

«Практика збору молока у селян, як це було у 2000-х, теж не працює. Тоді приватні підприємці відкривали в селах пункти приймання молока, а ми цистерною на 20 тонн збирали молоко в підприємців. В одному селі вдавалося зібрати 0,2-0,5 тонни, тобто машина мала щоранку об’їхати 12-15 сіл. Це було незручно, особливо влітку, коли температура сирого молока не повинна перевищувати 8 градусів», — пояснив Сергій Вовченко. 

Він додав, що інша справа працювати з великими холдингами, коли молоковоз на одній фермі  набирає повну цистерну сировини з стабільними показниками якості, жирності, білку, мікробіології.

«Таке молоко коштує дорожче, але і сировину від населення треба доводити до кондиції, тому по факту ціна виходить те на те», — зазначив Сергій Вовченко.

Він також додав, що поголів'я ВРХ в Україні скорочується вже багато років за рахунок господарств населення. Але там виробництво не дорівнює переробці, на заводи завжди надходило менше половини надоєного «у дворах» молока.

«У великотоварному секторі поголів'я трохи скоротилось з початком великої війни, але зросла продуктивність корів. Сьогодні ніхто не хоче тримати корів з продуктивністю менш як 7 тис. л/рік, стада формують з худоби, яка дає 10-12 тис. л/рік. Якщо ще буде державна підтримка — галузь однозначно розвиватиметься», — підсумував голова наглядової ради холдингу «Молочний Альянс».

Читати за темою: Промислові молочно-товарні ферми 5 регіонів нарощують поголів'я ВРХ

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus