Овочеве господарство з Харківщини освоює ягідний напрямок

2 квітня 2024 35 0
Саджанець лохини
DepositphotosСаджанець лохини

У ПрАТ «Зміївська овочева фабрика» з Харкова поряд із «овочевим» напрямком вирішили освоїти ще ягідництво та вирощувати лохину в контейнерах. Про це розповіла агроном господарства Людмила Алікперова, передає «Ягідник».

«Зміївська овочева фабрика» зараз вирощує на площі 0,7 гектара лохину у відкритому ґрунті, де ростуть сорти різних термінів достигання: ранній — Ерлі Блю, середній — Блюкроп, пізній — Чандлер.

Через те, що ґрунт на підприємстві не підходив для вирощування цієї ягоди, агрономам доводилося вручну готувати ґрунт до посадки лохини, завозити торф, використовувати кокосовий субстрат і збільшувати кислотність цієї суміші.

В сезоні 2024 року підприємство планує розширювати ягідні насадження за 3 гектари, висадивши лохину в контейнерах.

«Ми обрали саме контейнерну посадку лохини через те, що ґрунт у нас на підприємстві чорнозем, який не підходить для вирощування лохини. Окрім того, у нас з’явилися вільні площі землі після теплиць, де взагалі немає ґрунту, тому нам зручно буде спробувати вирощувати лохину саме в контейнерах», — пояснила Людмила Алікперова.

За її словами, такий метод вирощування має чимало переваг, серед яких — по-перше, економія субстрату, адже рослина росте на меншій площі. По-друге, в такому випадку вдається  забезпечити більш точний полив.

Читайте також: На Буковині абрикоси та черешні вирощуватимуть в теплиці

На підприємстві планують висаджувати ранні сорти лохини, тому що в цьому випадку вдається отримувати вищу ціну на ягоди.

«До того ж у нас є можливість вийти на ринок з ягодою на 10 днів раніше, ніж, приміром, Київська чи Львівська області. Також влітку у нашому регіоні буває дуже спекотно, що може негативно вплинути на ягоди, і через це ми вирішили зробити ставку саме на ранню лохину», — зазначила Людмила Алікперова.

Лохина «Зміївської овочевої фабрики» ростиме в контейнерах об’ємом 80-100 літрів, яких вистачить на 5-6 років росту куща лохини. Виготовлені вони з агротекстилю.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus