Переробка соняшника досягла тримісячного максимуму

5 квітня 2024 227 0
Переробка соняшника досягла тримісячного максимуму
Kurkul.com

У березні поточного року переробка соняшнику в Україні збільшилася до тримісячного максимуму, склавши близько 1,49 млн тонн (+9% до лютого; +10% до березня 2023 р.). Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ».

Усього за 7 місяців поточного маркетингового року в Україні було перероблено майже 9,3 млн т соняшника, що на 11% перевищило показник в аналогічний період попереднього сезону. Також це стало максимальним обсягом для зазначеного періоду за останні 3 сезони, наблизившись до показника довоєнного періоду (9,6-10,5 млн тонн для вересня-березня).

«Високим темпам переробки сприяє перш за все збільшення експорту соняшникової олії в поточному сезоні, який забезпечує відносно стабільна робота портів Одеси та Дунаю», — пояснили аналітики видання.

За прогнозом, усього за 2023/24 МР переробка соняшнику може становити близько 13,3-13,8 млн т. Це, як мінімум на 4%, нижче показника попереднього сезону.

Водночас поступове налагодження експорту соняшнику до ЄС та знижене імпортне мито на олійну в Туреччині може посприяти збільшенню обсягів відвантаження культури на зовнішні ринки, проте більш привабливий ціновий рівень внутрішнього ринку поки що буде стримувати дану тенденцію.

«У цілому обсяги експорту соняшнику залишаються значно нижчими в порівнянні з минулорічними, внаслідок чого посилення конкуренції поки що спостерігається лише в південних областях», — додали експерти.

Також вони зазначили, що збільшенню експорту перешкоджає складний процес отримання ліцензій на поставки до Болгарії.

Читайте також: В Молдові призупинили роботу ОЕЗи через дефіцит соняшника

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus