Вирощування зернових в Польщі збиткове — експерт

8 квітня 2024 107 0
Вирощування зернових в Польщі збиткове — експерт
Kurkul.com

Понад дві третини польських фермерів є фіктивними, тобто займаються сільським господарством лише на папері. Середня площа земель, які обробляють реальні фермери в Польщі, становить не фікційних 11 га, а 30-50 га.

Про це у блозі на Latifundist.com розповів Юлій Зоря, експерт у сфері україно-польської торгівлі, співзасновник Confidence.Trading.

«Тобто у Польщі, зокрема, за 8 років врядування ПіС, фікційною стала сама концепція заохочення людей до заняття сільським господарством з використанням дотацій. Люди вважаються фермерами згідно паперів, отримують відповідні пільги та преференції, а самі займаються іншою працею. Натомість доручають обробляти свою землю іншим людям», — пояснив Юлій Зоря.

За його словами, це призводить до несправедливого розподілу податків. І це не провина України, або ЄС. Це наслідок правління партії, яка зараз робить усе для підбурення протестів та дестабілізації ситуації, звинувачуючи при цьому Україну та ЄС.

Також Юлій Зоря додав, що вирощування зернових в Польщі збиткове саме по собі. Згідно з даними Великопольської Сільськогосподарської Палати, станом на червень 2023 року, збиток на кожному гектарі пшениці становив близько €430 (1847 злотих). І це з врахуванням того, що сума дотацій становить близько €1300 (5725 злотих) до кожного гектару. 

Згідно зі статистичними даними, зернові культури в Польщі у 2023 році займали площу 7,2 млн га, а середня врожайність пшениці становила 5 т/га. В Україні врожайність навіть дещо менша — 4,5 т/га, а економічна ефективність досягається більшою площею господарств. 

«Європейське (зокрема польське) суспільство доплачує фермерам до кожного гектару приблизно у два рази більше, ніж складає вартість вирощеного на ньому зерна. А потім суспільство ще купує цю продукцію. Тобто європейські платники податків платять виробникам зерна щонайменше 2 рази. Слід зазначити, що зерно це сировина — продукт з низькою доданою вартістю, що потребує порівняно невеликої кількості праці», — додав Юлій Зоря. 

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus