Стартувала програма 25% компенсації вартості придбання вітчизняної с/г техніки

9 квітня 2024 433 0
Стартувала програма 25% компенсації вартості придбання вітчизняної с/г техніки
Юлія Свириденко

В Україні офіційно стартувала програма часткової компенсації державою вартості сільгосптехніки та обладнання українського виробництва. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Відповідний наказ про формування та затвердження Переліку вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсується коштом бюджету підписала Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

За словами міністерки, підписання офіційно запустило програму компенсацій за сільгосптехніку українського виробництва. Купуючи техніку від виробників з Переліку, аграрії зможуть повернути 25% від вартості цієї техніки. 

«Програма компенсації аграріям довела свою надзвичайну ефективність в попередні роки. Частка української продукції на внутрішньому ринку за період 2017-2021 років зросла вдвічі через створений попит та цінову перевагу. Обсяг виробництва зріс з 5 до 12 тис. одиниць,  половина із яких експортувалась. Програма сприяла надходженню інвестицій в галузь, створенню робочих місць та додаткових доходів до бюджетів усіх рівнів», — пояснила Юлія Свириденко.

За її словами, компенсації аграріям є складовою економічної програми «Зроблено в Україні». В держбюджеті на 2024 рік на реалізацію програми закладено мільярд гривень. За підрахунками, цього вистачить, щоб задовольнити заявки на вітчизняну техніку близько чотирьох тисяч агровиробників.

Завдяки реалізації програми цього року аграрії, що купуватимуть у виробників, внесених до переліку, заощадять на придбанні 25%. Імпорт сільгоспмашин та обладнання може зменшитись до 10%. До того ж програма сприятиме створенню біля тисячі нових робочих місць.

Також у Мінекономіки зазначили, що станом на 8 квітня 2024 року до оновленого переліку увійшло 964 номенклатурних позицій продукції 21-го українського виробника сільгоспмашин та обладнання. За підсумками надходження та розгляду нових заяв виробників техніки та обладнання перелік буде оновлюватися.

Поки ж доступне обладнання і техніка від ТОВ «ТАН», МААНС, Lizavaua, Слобожанець, ТОВ «Агрореммаш-БЦ», РОПА Україна, Аеромех. Сепаратори САД., Завод «ПД Пeтров», ТДВ «Первомайськдизельмаш», Капелька У, виробників «Голта Агротех», «ТПГ Агропром», «ПРОМИСЛОВА ГРУПА «ХАРВЕСТ», «СЕРВІС-ТРАКТОР», «Новий елеватор», «Завод агропромислових технологій» та інших.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus