Через забур'яненість врожайність цукрових буряків зменшується на 15-50%

22 квітня 2024 30 0
Через забур'яненість врожайність цукрових буряків зменшується на 15-50%

За прогнозами експертів, у сезоні 2024 в Україні збережеться тренд із посіву культур, на яких вдалось заробити аграріям торік. Зокрема, це цукровий буряк. Водночас у їх вирощуванні треба враховувати декілька важливих моментів — контролювати бур'яни та шкідників. 

Про це розповіли фахівці компанії LNZ Group в матеріалі «Фази розвитку цукрових буряків, важливі моменти у вирощуванні та догляд за посівами».

«У технології вирощування буряків цукрових найголовніша проблема — знищення бур'янів. Навіть за незначної забур'яненості врожайність зменшується на 15-50%», — пояснив менеджер з розвитку агротехнологій у Центральному регіоні LNZ Group Юрій Баранчук.

Для контролю однорічних злакових (мишій, куряче просо, лисохвіст польовий, пальчатка, просо селянське) і деяких однорічних дводольних (грицики звичайні, лобода біла, види ромашки, види щириці, види гірчака) бур'янів Юрій Баранчук пропонує вносити препарати Літерон (S-метолахлор, 960 г/л) у нормі 1,0-1,6 л/га, ДаблТрай (метолахлор, 960 г/л) у нормі 1,3-1,6 л/га або Сора-Нет (пропізахлор, 720 г/л) 2,0-3,0 л/га.

Для розширення спектра та підсилення дії проти дводольних видів бур'янів до перерахованих додають препарат Кушон (метамітрон, 700 г/л) 2,0-2,5 л/га, який є абсолютно нефітотоксичним для культури як за досходового (ґрунтового), так і за післясходового застосування у посівах цукрових буряків.

Читати за темою: В сезоні 2024 прибуток з 1 га цукрового буряка сягне $680-700

Інсектициди застосовують з урахуванням передбачених чи фактичних економічних порогів щільності (шкідливості) основних шкідників буряків. Під час сівби для контролю ґрунтових шкідників (озима совка, личинки коваликів (дротяники), личинки хрущів та ін.) використовують препарат Тефут (тефлутрин, 15 г/кг) 4,50-6,00 кг/га.

Першу обробку проводять на початку появи сходів, коли небезпека пошкодження шкідниками найбільша.

Потреба в першій обробці найчастіше буває на крайніх смугах шириною 40–100 м, оскільки блішки і довгоносики спочатку заселяють краї посівів для цього використовують препарат Твікс (хлорпірифос, 500 г/л + циперметрин, 50 г/л) 0,80 л/га.

За інтенсивних перельотів жуків і заселення ними всього поля його обробляють інсектицидами суцільно, для цього використовують препарати:

Також до інсектицидів додають поверхнево активну речовину Супер Мачо (Модифікований поліефір трісілоксан 85% + аллілоксіполіетиленгліколь 15%) 0,1 л/га.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus