Науковці НААН проти закону про емфітевзис

17 жовтня 2016 27 0
Науковці категорично проти прийняття законопроекту №4010а
socportal.infoНауковці категорично проти прийняття законопроекту №4010а

Науковці категорично проти прийняття законопроекту №4010а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (Емфітевзис)».

Про це на на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомив народний депутат України Вадим Івченко.

За його словами, він отримав чергового відкритого листа, підписаного 12 науковцями — докторами наук, професорами, членами-кореспондентами як Національної аграрної академії наук України, так і Національної академії наук.

«Науковці одноголосно заявляють, що в цьому законопроекті «… мова йде про узаконення спроби безперешкодного розпорядження чужими земельними ділянками селян та землями державної і комунальної власності через механізм емфітевзису. Проект Закону України не пропонує норм, які сприяли б зміцненню середнього класу на селі. Натомість всі доповнення і зміни спрямовані на розширення доступу до користування землями сільськогосподарського призначення агроіндустріальному капіталу», — зазначив він.

За його словами, у «відкритому листі» автори роз'яснюють, чому законопроект не відповідає загальноприйнятим у світовій практиці принципам організації ринку земель сільськогосподарського призначення та загалом інтересам народу України.

«Проект зазначеного Закону відкриває значні додаткові можливості для концентрації на засадах права емфітевзису сільськогосподарських угідь у надвеликих розмірах, веде до обезземелення малих виробників сільськогосподарської продукції – власників земельних паїв», — пише Вадим Івченко.

Також додає, що це унеможливить розвиток сімейного і сімейно-корпоративного фермерства – основи організаційного устрою переважної більшості країн світу, спричинить розорення селоутворюючих сільськогосподарських підприємств з усіма негативними наслідками для продовольчої незалежності держави, сільського господарства, як провідної галузі національної економіки та пов’язаних з ним галузей, а також до розорення селянства як носія традиційних знань та національної культури.

«Невже хтось може запідозрити, що науковці є заангажованими особами? Чи ті, хто лобіює цей законопроект, автори та «аграрні економісти» вважають, що науковці не «розібрались в питанні»? Пропоную повний текст для «зацікавлених», а також подумати над тим, як автори та лобісти цього законопроекту будуть дивитись в очі дітям та онукам тих людей, які вже сьогодні можуть лишитись без землі в разі його прийняття. І, до речі — доволі часто чую «емфітевзис вже давно працює, лишень тільки новим законопроектом обмежується термін договорів до 50 років». Так ось, напевно, потрібно розробити альтернативний законопроект, який заборонить взагалі поняття емфітевзису стосовно сільськогосподарської землі під час дії мораторію?», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus