Фермери і ДПЗКУ підпишуть меморандум про співпрацю — Кутовий

9 листопада 2016 88 0
Тарас Кутовий, міністр аграрної політики та продовольства України
kurkul.comТарас Кутовий, міністр аграрної політики та продовольства України

Багато в чому успіх фермерів лежить у площині розвитку кооперації та спільних зусиль із держпідприємствами.

Про це заявив в ексклюзивному інтерв'ю Кurkul.com міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

За його словами, зараз Мінагропрод робить кроки в цьому напрямку і має позитивний результат: йдеться про використання малими та середніми гравцями інфраструктури ДПЗКУ. Сьогодні завдяки наявності в керівництва компанії та аграрного міністерства політичної волі такі учасники ринку вже мають доступ до державних елеваторів на вигідних умовах.

Читати по темі: Тарас Кутовий: Фокус бюджетної підтримки буде направлений на фермерів

«Наступним кроком стане співпраця ДПЗКУ з кооперативами й об'єднаннями фермерів. Сьогодні значна частина країни покрита елеваторами Державної продовольчої зернової корпорації, але є й «білі» місця. Мені здається, що одним із головних інвестиційних планів на 2017 р. для ДПЗКУ стане будівництво нових елеваторів на ще непокритих територіях. Це можна робити в кооперації з місцевими гравцями на тих ринках, де вони зможуть стати міноритарними акціонерами цих елеваторів, брати участь у кооперативному управлінні й зробити такий процес максимально прозорим. Якщо це вдасться, то фактично обсяги реалізації від малих і середніх виробників істотно виростуть. У чому вигода? У додатковій маржі», — зазначив він.

Також додав, що різниця в ціні між маленькою та великою партією якраз і буде додатковим виграшем для дрібного аграрія ДПЗКУ, який може купувати великі партії двома шляхами: перший — у посередників, які збирають зерно в малих та середніх, другий — безпосередньо працювати з виробниками, якщо вони організовані в кооперативи, і запропонувати їм преміальну ціну (як для великої партії).

«Це перша очевидна вигода, яку отримають невеликі гравці об'єднавшись. Друга — стимул для розвитку кооперації в АПК. Третя — зникнуть розмови про те, що в малих та середніх немає доступу до експортного ринку. Я вважаю, що найближчим часом ми підпишемо відповідний меморандум про взаєморозуміння між ДПЗКУ, об'єднаннями малих і середніх аграріїв та фермерів. На сьогодні ми перебуваємо в переговорному процесі з ними. Вважаю, що 60–70% ринку дрібних виробників будуть залучені до цього меморандуму. Дасть Бог, побачимо хороші результати. З керівництвом однієї асоціації в мене відбулася зустріч і я отримав дуже позитивні відгуки», — підсумував Тарас Кутовий.

Виконано за допомогою Disqus