Землею мають розпоряджатися дрібні фермери — думка

23 липня 2015 110 0
Землею мають розпоряджатися дрібні фермери — думка
Nabu.com.uaЗемлею мають розпоряджатися дрібні фермери — думка

Розпоряджатися українською землею повинні дрібні фермери. Таку думку висловили експерти в ході прес-конференції «Земельна реформа в Україні: Якою має бути кінцева мета?».

На сьогодні близько 1% пайщиків самостійно працюють на землі. Більшість власників здає землю в оренду підприємствам та холдингам. Есперти пояснюють, що останні не приносять державі великих прибутків, адже основний дохід йде в кишеню бізнесменам.

Читати по темі: Для ринку землі потрібен кадастр — думка

Щоб аграрний сектор став дійсно потужним та поповнював бюджет країни, потрібно робити ставку на розвиток дрібних, середніх фермерів та сімейних ферм.

«Оцінюючи ситуацію, ми робимо висновки, що агрохолдинги не потрібні Україні у довгостроковій перспективі. Так, вони роблять гарні бізнесові проекти, але прибутки від цього отримують лише власники підприємств. На сьогодні нам потрібно взяти приклад, який давно застосовують більшість розвинених європейських країн – розвивати дрібні господарства. Сімейні ферми – це той спосіб ведення сільського господарства, який дозволяє найбільш рівномірно розподіляти доходи між сільським населенням. Тому землею має розпоряджатися той, хто працює на землі», – говорить експерт у галузі земельних відносин, землеустрою, оцінки землі, розробник багатьох нормативних документів у сфері земельних відносин Андрій Мартин.

Катерина Сокольникова, агропортал Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus