Аграрії закликають не вводити мита на російські добрива

5 грудня 2016 95 0
АВМ негативно ставиться до ініціативи МЕРТ встановити мито на російські добрива
ydobreniam.ruАВМ негативно ставиться до ініціативи МЕРТ встановити мито на російські добрива

Асоціація виробників молока (АВМ) негативно ставиться до ініціативи МЕРТ рекомендувати введення додаткових антидемпінгових мит на імпортні КАС та карбамід російського походження, пише прес-служба АВМ.

Нагадаємо, що МЕРТ оприлюднило доповідь, у якій зазначається, що ставка остаточного антидемпінгового мита для постачальників мінеральних добрив — карбаміду і карбамідно-аміачної суміші (КАС) з Російської Федерації, становить: для групи компаній «ЄвроХім» +18,78%; для ВАТ «Куйбишевазот» +0%; для інших російських експортерів +31,84%.

Читати по темі: Введення додаткових мит на російські добрива є передчасним — Козаченко

«В Україні такі міндобрива виробляють лише кілька державних підприємств і ГК «Приват», вся продукція яких іде на експорт, а також підприємства групи компаній Ostchem. Саме останні, котрі по факту є монополістами на українському ринку міндобрив, лобіюють рішення про введення антидемпінгових мит», — йдеться у повідомленні.

Загалом складається враження дежавю: в липні 2014 р. вже були введені антидемпінгові мита на аміачну селітру російського виробництва. Ціль була, як завжди, благородна — сприяти зростанню частки національного виробника на внутрішньому ринку. Однак насправді домоглися лише монополізації ринку одним виробником, зростання цін на аміачну селітру та похідні добрива на внутрішньому ринку (внутрішні ціни навіть обігнали експортні подекуди на 40%), і зрештою через те, що внутрішній виробник не міг задовольнити всі заявки аграріїв на аміачну селітру, аграрії відновили закупівлі імпортних добрив, переплативши у 2016 р. близько 7 млрд грн. Зараз МЕРТ пропонує той самий механізм застосувати ще й до КАС та карбаміду. Очікувано, ефект буде аналогічний.

«М’яко кажучи, не схвалюю ініціативи МЕРТ про введення додаткових мит на імпортні КАС та карбамід із РФ. Знову намагаються захистити інтереси окремих «хіміків» за рахунок аграріїв! Справедлива конкуренція — основа розвитку ринку. Чим ширша пропозиція, тим краща ціна. Дивіться глибше: таке рішення посилить монополізацію українського ринку міндобрив і змусить аграріїв менше купувати і вносити добрив. Що отримаємо в результаті? Менші врожаї, а значить менше продукції зможемо переробити, менше зернових зможемо продавати на експорт», — переконаний генеральний директор ТОВ НВ «Перлина Поділля» (Хмельницька обл, 3900 га) Сергій Іващук.

Отож, за його словами, ні для кого не секрет, що за підсумками 2016 р. частка аграрної продукції у валютних надходженнях до бюджету від експортних операцій склала понад 40%. Рішення про додаткові мита на імпортні КАС та карбамід із РФ негативно вплинуть на економіку держави загалом.

«В нашому господарстві в структурі собівартості вирощування рослинницької продукції міндобрива складають 20-25% залежно від культури. Однозначно введення додаткового мита на КАС та карбамід російського виробництва, а на ринку переважно мінобрива саме такого походження, дозволить нашому внутрішньому монополісту також підняти ціну не менш як на 20%», — зазначив директор ТОВ «Понори» (Чернігівська обл., 1200 га) Денис Сергієнко.

Також додав, що «проспонсорують» всю цю псевдо-антимонопольну програму за рахунок українського аграрія. Якщо мита введуть, рентабельність виробництва с/г продукції знизиться: у аграрія вимиють обігові кошти або ж йому доведеться скорочувати обсяг живлення сільськогосподарських культур.

«Це, в свою чергу, позначиться на врожайності та надходженнях у бюджет наступного року. Тобто такі антидемпінгові заходи по факту нічого не дадуть, окрім можливості одній людині додатково заробити», — сказав він.

Отож, АВМ підтримала звернення ГС «Всеукраїнська аграрна рада» та Асоціації «Свинарі України» до Кабінету Міністрів України з вимогою скасувати антидемпінгові мита на аміачну селітру та відмовитися від введення мит на карбамід та КАС.

Виконано за допомогою Disqus