У ВРУ зареєстрували законопроект Про обіг сільгоспземель

13 грудня 2016 111 0
З 2020 р.  право купувати землю матимуть юридичні особи та фізичні особи – підприємці
unian.uaЗ 2020 р. право купувати землю матимуть юридичні особи та фізичні особи – підприємці

Депутати зареєстрували у парламенті законопроект №5535 від 13.12.2016 «Про обіг земель сільськогосподарського призначення».

Серед авторів документів троє депутатів з БПП – Олексій Мушак, Сергій Хлань та Павло Різаненко.

Як пояснив у коментарі AgroPolit.com народний депутат Олексій Мушак, автори документу — це депутати, які не підтримали продовження мораторію ще на рік. Під документом стоять візи супровідних парламентських комітетів: з питань аграрної політики та земельних відносин – Олександра Бакуменка, з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування – Сергія Власенка, з питань фінансової політики і банківської діяльності — Сергія Рибалки, з питань правової політики та правосуддя – Руслана Князевича, з питань податкової та митної політики — Ніни Южаніної, з питань бюджету – Андрія Павелка, з питань запобігання і протидії корупції — Єгора Соболєва.

Наразі текст документу на сайті ради відсутній. Втім, на сторінці у одного з авторів подано основні положення тексту.

«Перший крок до запуску ринку землі зроблено!.. Мета — запровадити обіг сільськогосподарських земель у декілька етапів та відмінити мораторій. На першому етапі, який стартує з 1 липня 2017 р., об'єднані громади матимуть можливість продавати комунальну та державну землю в своїй юрисдикції. Держгеокадастр — продавати землі державної власності. У цей період, покупцями можуть бути лише фізичні особи – громадяни України, органи місцевого самоврядування та держава. Обмеження по граничній площі землі, що може бути сконцентрована у однієї особи встановлюються на рівні 500 га. Вимоги до легальності капіталу: при концентрації понад 200 га фізичні особи мають подати електронну декларацію, в якій відобразити джерело коштів для транзакції, щоб виключити присутність на ринку землі тіньового капіталу. Основна мета цього етапу – визначити на практиці моделі поведінки основних гравців, а також сформувати цінові орієнтири на землю в різних регіонах», — пише Олексій Мушак.

Другий етап, за його словами, потрібно запускати з 1 липня 2018 р. і ним пропонується надати право продавати землю фізичним особам – власникам паїв.

«Крім цього буде ліквідовану поточну систему, яка призводить до постійного зменшення площі державних земель через різні тіньові схеми, в тому числі безкоштовну приватизацію. Наступний етап – з 1 січня 2020 р. право купувати мають юридичні особи та фізичні особи – підприємці. З ринку виключаються особи без громадянства та іноземці. Обмеження на володіння землею іноземцями діятиме до 1 січня 2030 р.

Також додав, що передбачено можливість обміну ділянок зі схожими характеристиками. В разі купівлі землі з ірригаційним обладнанням, власність на землю не означатиме набуття права власності на це обладнання.

Автори пропонують такі «запобіжники» надмірної концентрації земель та лендлордизації: обмеження по концентрації (фізична особа може володіти до 500 га, юридична — до 33% земель відповідного району).

Встановлено і як визначатиметься ціна.

«На першому етапі мінімальна ціна купівлі не може бути нижчою за 20-річну орендну плату за нормативною грошовою оцінкою. Запобігання спекуляціям: в перші 3 роки після купівлі в разі перепродажу землі податок з різниці складатиме 90%», — сказано у коментарі нардепа.

Олексій Мушак пояснив також, що вилучається з законодавства і механізм безкоштовної приватизації та будь-якої безкоштовної передачі державних земель, бо він «провокує корупцію та призводить до втрат бюджетів всіх рівнів».

Виконано за допомогою Disqus