Держава має ввести штрафи за недотримання сівозміни — Мостіпан

27 грудня 2016 90 0
Українські чорноземи стали вдвічі менш родючими
vrnguide.ruУкраїнські чорноземи стали вдвічі менш родючими

Відсутність державного контролю над сівозміною в Україні і нещадна експлуатація земель призвели до того, що українські чорноземи стали вдвічі менш родючими.

Таку думку висловив голова сільськогосподарської асоціації «Нива Переяславщини» Олександр Мостіпан, пише «ГолосUA».

«Люди щороку або через рік гублять землю соняшником, якого в радянські часи дозволяли сіяти тільки на 8% площі. Що ж буде з землею — звичайно, буде виснажуватися. Через те, що сівозміна порушена по всій країні, через те, і погіршується якість ґрунтів», — пояснив аграрій.

За його словами, соняшник дуже сильно виснажує землю, інші культури також, якщо фермери не вносять в землю достатню кількість добрив.

У той же час, як пояснив Олександр Мостіпан, внесення органічних добрив дозволяє навіть поліпшити якість і врожайність землі. Однак таке поводження з землею може дозволити собі тільки дбайливий господар, тоді як більшість земель віддані господарями в оренду, внаслідок чого вони безжалісно експлуатуються.

Читати по темі: НААН вимагає державну програму підтримки родючості земель

На його думку, держава має запровадити жорсткий контроль над сівозміною в Україні, як це було раніше, і штрафувати селян за порушення. Так, за словами експерта, йдуть справи, наприклад, у Франції, де місцеві фермери змушені суворо стежити за нормами сівозміни.

Нагадаємо, на сьогодні, згідно з даними директора ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені Соколовського» Святослава Балюка, вміст поживних речовин в українських чорноземах вже вдвічі нижчий, ніж в землях Західної Європи, де більше 150 років триває ера їх хімізації.

Виконано за допомогою Disqus