Сільгоспвиробники отримають допомогу при переході на органічне виробництво

30 січня 2017 133 0
Органічні виробники на першому міжнародному конгресі «Органічна Україна 2017»
kurkul.comОрганічні виробники на першому міжнародному конгресі «Органічна Україна 2017»

Органічне сільське господарство в Україні може стати одним із локомотивів економічного розвитку країни, при цьому зберігаючи родючість ґрунтів країни та забезпечуючи добробут громадян.

Про це органічні виробники говорили на першому міжнародному конгресі «Органічна Україна 2017».

Сьогодні розвиток органічного виробництва входить до переліку пріоритетів держави фінансово заохочує фермерів до переходу на органічне виробництво, робить конкретні кроки для адаптації національного законодавства до вимог ЄС згідно з Угодою про Асоціацію між Україною та ЄС.

Так, законопроект України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», що має визначити правила функціонування органічного ринку в Україні, зменшити наявні ризики та забезпечити належний державний контроль у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, вже чекає на розгляд у сесійній залі Верховної Ради України найближчим часом.

«До роботи над цим законопроектом були залучені представники всіх учасників органічного руху України та міжнародні партнери. Нам вдалося продемонструвати успішність спільної роботи, досягти позитивних результатів завдяки злагодженій діяльності всього органічного сектору», – говорить Катерина Шор, менеджер проектів МБО ІЦ «Зелене досьє», співорганізатор Органічного конгресу.

Заступниця міністра аграрної політики і продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева зазначила, що в рамках державної підтримки органічного виробництва у фермерів вже є можливість отримати фінансову підтримку на конкурсних засадах на поворотній основі для проведення оцінки відповідності виробництва органічної продукції (сировини).

При цьому за рівних умов фермерські господарства, які подали заяву про перехід на виробництво органічної продукції (сировини), мають перевагу перед іншими фермерськими господарствами, які претендують на отримання фінансової підтримки.

А для подальшого розвитку треба розуміти, відзначила Ольга Трофімцева, що асортимент органічної продукції досить обмежений, на ринку достатньо сегментів, де конкуренція зовсім відсутня, тому потрібна диверсифікація, а також – переробка, експорт переробленої продукції, а не тільки сировини.

Нагадаємо, перший міжнародний конгрес «Органічна Україна 2017» відбувся у Києві 27-28 січня, й зібрав близько 350 учасників.

Виконано за допомогою Disqus