Період приморозків в Україні триватиме до 25 травня — агрометеоролог

12 травня 2017 1041 0
Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології українського Гідрометцентру
kurkul.comТетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології українського Гідрометцентру

За багаторічними даними спостережень метеорологічних станцій, приморозконебезпечний період в Україні триває до 20-25 травня, пише «Главком».

Про це розповіла начальник відділу агрометеорології українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко.

«Таке аномальне травневе похолодання пов’язане з особливостями нашого клімату. Насправді такі холоди не є аж таким екстремальним явищем. За багаторічними даними спостережень метеорологічних станцій, заморозконебезпечний період в Україні триває до 20–25 травня. Це ті кінцеві дати, в які будь-коли за період спостережень фіксувалися заморозки», — розповіла агрометеоролог.

Експерт зауважила, що протягом останніх десяти років не спостерігалися такі жорсткі заморозки саме у квітні й травні і українці просто відвикли від цього.

«Бувало й таке, що на Київщині були заморозки і на початку червня. Це був, здається, 2003 р. А у 1999 р. унаслідок заморозків Україна втратила мільйон гектарів озимої пшениці. Озимі культури витримують низькі температури, морози. Але тоді був дуже теплий квітень, на початку травня вже був сформований колос. І зниження температури до 10–15 градусів морозу в травостої спричинило загибель колосу. У 2000 р., до речі, теж були заморозки на початку травня такої ж інтенсивності, але з огляду на те, що не був ще сформований колос на озимих, не було і пошкоджень», — сказала Тетяна Адаменко.

За словами фахівця, нинішні холоди — неприємне явище, але не унікальне. Просто весняні процеси цього року розпочалися рано, наприкінці лютого. Березень був дуже теплий. Плодові накопичили багато тепла і дуже рано зацвіли, а відтак і постраждали.

Як повідомляють фермери з різних куточків країни, наразі вже пошкоджені посіви зернових, городина, зокрема картопля, та фруктові дерева.

Виконано за допомогою Disqus