Адмінсуд вважає аграріїв зайвими у справі мінеральних добрив — ВАР

17 травня 2017 55 0
Cуд відхилив клопотання про залучення аграріїв у якості третьої сторони до справи щодо збільшення антидемпінгових мит на добрива з РФ
kurkul.comCуд відхилив клопотання про залучення аграріїв у якості третьої сторони до справи щодо збільшення антидемпінгових мит на добрива з РФ

Сьогодні Окружний адміністративний суд м. Києва не задовольнив клопотання Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) про залучення у якості третьої сторони до справи щодо збільшення антидемпінгових мит на добрива з Російської Федерації, ідеться в офіційному прес-релізі ВАР.

Позивачами у справі виступають «Концерн Стірол», ПАТ «Азот» та «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» (усі належать до групи компаній OSTCHEM Дмитра Фірташа). Відповідачі — Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Мінекономрозвитку та саме міністерство.

Позивач вважає, що антидемпінгове мито на карбамід та КАС з Росії, визначене та встановлене МКМТ та Мінекономрозвитку, не є достатнім для покриття збитків національного виробника.

Як пояснила адвокат, екс-директор Департаменту люстрації Мін'юсту Тетяна Козаченко, яка захищає інтереси аграріїв, суд намагається не перевантажувати процес додатковими суб’єктами. Суд запитав додаткові докази щодо того, чи самі аграрії вважають свої права порушеними, а також хотів би впевнитися, що члени ВАР є споживачами добрив, щодо яких розглядається справа.

«Тобто фактично системна роботу ВАР із захисту прав українських аграріїв, а також звернення до Прем’єр-міністра України, Віце-прем’єр-міністра, міністрів України ще в січні 2016 року, які стали підставою призупинення дії рішення про запровадження антидемпінгових мит, не стали вагомими для суду, чим фактично були порушені законні права й інтереси об’єднання аграріїв», — сказала Тетяна Козаченко.

За її словами, це не обмежує спілку оскаржувати рішення по суті, коли воно буде винесене в першій інстанції, в апеляційному порядку, так само вимагаючи залучити її в якості третьої сторони без самостійних вимог.

«Це обов’язково буде зроблено, тому що лише за таких умов ВАР зможе захищати права аграріїв України», — додала адвокат.

Нагадаємо, що ініціатором антидемпінгового розслідування щодо російських виробників добрив була саме група OSTCHEM. Однак рішення про запровадження антидемпінгових заходів наразі призупинене до липня 2017 р. Підставою для призупинення рішення стало звернення аграрних асоціацій до Прем’єр-міністра та профільних міністерств.

«Аграрії надали об’єктивну інформацію щодо того, що OSTCHEM завищує ціну на внутрішньому ринку і продає свою продукцію закордон дорожче, ніж в Україні, тому може конкурувати з російськими виробниками», — ідеться в повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus