На Одещині стартували жнива

22 червня 2017 289 0
Комбайн збирає урожай
Kurkul.comКомбайн збирає урожай

Аграрії Ізмаїльського та Кілійського районів почали жнива.

У ФГ «Дінекс-Агро» обмолотили 27 га озимого ячменю, зібрали 93 т при врожайності 34,4 ц/га, а СВК «Росія» з 10 га озимого ячменю намолотили 50 т, тобто врожайність склала 50 ц/га.

Про це розповіла аграрна журналістка з Одещини Альона Новічкова на своїй сторінці у Facebook.

Усього площа збирання ранніх зернових у 2017 р. в Одеській області складає 1,1 млн га.

Раніше в Одеській ОДА повідомляли про підготовку до збору зернових. Проте наразі в регіоні існує проблема із технікою. Одеська область має 3 300 власних комбайнів, частина з них сучасні, інша — застарілі, ще радянських часів. І цього не вистачить, аби зібрати весь врожай.

«Нам потрібно залучити 1 100 одиниць високопродуктивної збиральної техніки. Середнє навантаження на один комбайн становить 350-500 га при нормі 120», — зауважив в. о. керівника Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Іван Петрів.

У деяких проблемних районах вже уклали необхідні договори на залучення додаткової техніки, інші обіцяють знайти необхідні комбайни якнайшвидше. Паралельно вживають заходів щодо пожежної безпеки.

Після жнив на полях масово починають палити стерню. Як наслідок страждає навколишнє середовище, а на дорогах виникають аварії через задимлення. людини так і не покарали.

Поряд з цим в низці районів досі не створено спеціальних пожежних команд, які зможуть оперативно разом із рятувальниками реагувати на надзвичайні ситуації.

«Підприємці, влада міська, селищні ради, ви ж можете це зробити. Я спілкувався із заступником ДСНС в Одеській області, вони нададуть техніку. Може, комусь ці групи і не потрібні, але нас цікавить одне – захистити врожай від пожеж. А з правоохоронними органами ми займемось окремо, якщо є пожежі, повинні бути ті, хто це робить», — наголосив перший заступник голови Одеської ОДА Олександр Терещук.

Виконано за допомогою Disqus