Реклама
Нові канали збуту для малого фермера: огляд Retail Guidebook

Як дрібному фермеру увійти у велику торговельну мережу — Retail Guidebook

3 лютого 2022 1568 0

В Україні невеликі фермерські господарства не можуть похизуватися широким вибором каналів збуту своєї продукції. До кінцевого споживача у мегаполісах в першу чергу потрапляє продукція великих господарств, що пропонують значні об’єми. Продукція ж маленьких сільгоспвиробників нерідко потрапляє на місцеві ринки або ж відразу на переробку, знижуючи потенційний прибуток від реалізації.

Попит на екологічно чисті фермерські продукти постійно зростає, тож налагоджений та надійний збут вбиває двох зайців одночасно. Невеликим господарствам дає можливість заробити, а споживачам — отримати ширший вибір.

Таке завдання цілком посильне для цифрових майданчиків, як доводять успішні кейси європейських країн. В Україні таке технологічне рішення також є. 

Читати за темою: Куди рухається агро ― огляд передових цифрових рішень

Що таке Retail Guidebook

Безкоштовна онлайн-платформа Retail Guidebook надає цифровий майданчик для реалізації продукції мікро-, малому та середньому агробізнесу. Сервіс збирає вимоги до розміщення продукції у великих торгових мережах, дистриб’юторів, маркетплейсах, а також у сфері HORECA.

При реєстрації на платформі фермеру необхідно обрати вид товару, область для реалізації й тип каналу збуту. Після цього надається  перелік вимог, які обраний канал збуту висуває до конкретного виду товару.

Retail Guidebook надає цифровий майданчик для реалізації продукції мікро-, малому та середньому агробізнесу


Групи товарів

На платформі можна отримати інформацію про реалізацію наступних груп товарів:

  • М’ясо: фарш свиний, курячі гомілки, стейк з яловичини, тушка качки, м'ясні делікатеси та копченості, буженина варена, сосиски та сардельки.
  • Овочі: картопля, огірки тепличні, томати рожеві, цибуля ріпчаста рання, кукурудза, часник ранній, капуста.
  • Фрукти: ягоди, кавун безнасінний, яблуко Айдаред, персик тощо. 
  • Хлібобулочні вироби: хліб із пшеничного борошна, хліб із суміші пшеничного та житнього борошна, лаваш, хліб гарбузовий, пампушки, житній хліб.
  • Кондитерські вироби: сушені горіхи та насіння, шоколадні плитки, шоколадні батончики, цукерки в коробках, вафлі фасовані, печиво та крекер вагові, зефір і мармелад, пряники та круасани, діабетичні солодощі.
  • Продукція аквакультури: лосось, креветки, кальмари, камбала, райдужна форель, тунець, дорадо.

Вимоги до продукції

На платформі можна дізнатися про вимоги до пакування, якості та обсягу продукції, її сертифікації й маркування. Також надається інформація про необхідні вимоги для зберігання, транспортування, експорту, а також вимоги для документів. Якщо господарство вирощує органічну продукцію — вимоги для неї також можна знайти на платформі.


Канали збуту

Сьогодні на Retail Guidebook інформацію про свої вимоги надають такі торговельні мережі, як «АТБ Маркет», «Ашан», «Еко-Лавка», Fozzy Group та маркетплейси Rozetka, Prom і OLX. У категорії переробників, з-поміж інших, можна зустріти такі відомі компанії, як Кременчуцький молокозавод Danone, Богодухівський м'ясокомбінат та Чернівецька кондитерська фабрика. Присутній також перелік контактів трейдерів та представників готельно-ресторанного сектора.

Сьогодні на Retail Guidebook інформацію про свої вимоги надають маркетплейси Rozetka, Prom і OLX.


Сертифікація

Крім того, Retail Guidebook пропонує обрати з переліку 15 організацій зручний для себе орган сертифікації. Цей перелік містить усі необхідні контактні дані та постійно розширюється.


Покриття

Наразі канали збуту, що розмістили вимоги до сільгосппродукції на Retail Guidebook, представлені здебільшого центральними та південними регіонами України. Це Черкаська, Вінницька, Полтавська, Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Одеська області. Західна Україна представлена наразі лише Львівщиною. Платформа відкрита до співпраці та готова надавати інформацію про вимоги з усіх регіонів України та представників каналів збуту.

Канали збуту, що розмістили вимоги до сільгосппродукції на Retail Guidebook, представлені здебільшого центральними та південними регіонами України


Споживач нерідко має сумніви щодо якості та натуральності дорогих продуктів, що лежать на полицях супермаркетів. Водночас для фермерських господарств умови «входу» у торговельні мережі також не завжди прозорі та зрозумілі. Тож завдання, яке вирішує Retail Guidebook — спростити шлях продукції з фермерського поля до споживчого кошика. Поява фермерської продукції в широкому асортименті в мережах забезпечить споживачам додаткові опції для вибору, а фермерам дозволить диверсифікувати наявні канали збуту та створить умови для підвищення рентабельності господарства.

Онлайн - платформа путівник Retail Guidebook створена UBTA в партнерстві з Офісом ефективного регулювання BRDO та за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО.

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus