Claas Xerion 12.650 Terra Trac

Водневі двигуни, трактор року та кращі агроблогери — що цікавого на AGRITECHNICA 2023

14 листопада 2023 1544 0

Цієї неділі розпочала роботу найбільша у світі виставка сільгосптехніки AGRITECHNICA 2023. Подія традиційно відбувається у м. Ганновер, Німеччина раз на 2 роки. Її організовує DLG (німецьке сільськогосподарське товариство). Але через пандемію остання виставка відбувалась аж у 2019 р. Тому цьогорічну подію можна назвати справді довгоочікуваною. Тільки уявіть свої досягнення цьогоріч демонструють 2700 компаній з 53 країн світу.

Команда редакції Kurkul.com 2,5 дні добиралась з Києва до Ганновера, щоб розповісти нашим читачам про новинки техніки та ексклюзивні технології майбутнього.


Цьогорічне гасло виставки — «Зелена ефективність — натхненна рішеннями». Тобто організатори AGRITECHNICA акцентують на тому, що сільське господарство може виробляти продовольство, корми, сировину та енергію з максимальною екологічною ефективністю та економією ресурсів. 

Учасники виставки показують нам техніку, яка працює на різній енергії, може працювати швидше при сталій витраті пального. І ми бачимо, як фермери зупиняються біля стендів з технікою на електричній тязі, чи такою, що працює на біогазі чи метані. 

Електричний трактор Fendt e 107 V Vario на AGRITECHNICA 2023

Серед новинок виставки були й водневі двигуни. Прогресивні ферми вже використовують водень для сушки зерна, охолодження та виробництва добрив. На виставці ж представлені водневі двигуни внутрішнього згоряння. Виробники зазначають, що такі водневі двигуни забезпечують масштабну економію, а також довговічність на рівні дизельних моторів.

Друга тенденція, яку ми для себе виділили — це роботизація. Якщо ви досі думаєте, що незамінних людей в агро немає, то в павільйонах виставки ми в цьому засумнівались. Дрони, які збирають садовину чи комбайни, які за 10 хв виводять на екран якісні показники корму. Ну і не можна не згадати про численну техніку, від тракторів до навантажувачів, на дистанційному управлінні. 

Комбайн для збору фруктів Tevel від Kubota

В трендах залишається технологія No-till. Кількість компаній, які виготовляють агрегати для цієї системи землеробства помітно зросла. 

Майбутнє агросектору напряму повʼязане з економією та екологією

Звичайно ми могли б говорити вічність, про те, що нас здивувало на AGRITECHNICA 2023, але довіримось експертам, які зі всіх технологій майбутнього виділили 5 найбільш перспективних та нагородили відзнакою Agrifuture Concept Winner:

Dual.Volt.24M від crop.zone GmbH та John Deere Walldorf. Систему названо «маяком інновацій» у сфері електричного, системного та безгербіцидного догляду за рослинами. Вона має робочу ширину у 24 метри, що дозволяє працювати швидко на великих масштабах.

«Dual.Volt.24M оснащено найсучаснішими аплікаторами, розробленими для комплексного внесення на поверхню, бездоганно інтегрованими з системою внесення в ряди, керованою камерою. Ця синергія організовує ретельний, системний догляд за рослинами без використання гербіцидів на величезних ділянках землі без жодного порушення ґрунту. Всередині розміщено повністю інтегрований розпилювач, майстер, що виконує точні дії на певних ділянках і стійкі комбіновані обробки в єдиній, гармонійній роботі​», — зазначають розробники.

FENDT + Lauwen E-Vario Weeder. Концепція представляє прополювальну машину, яка містить модулі прополювання з електричним приводом, які оптимізують споживання електроенергії. Модульна установка забезпечує легку адаптацію до різноманітних умов ведення господарства та культур.

«Виявлення рослин і бур’янів на основі ШІ та дві камери для моніторингу процесу створюють основу для повної автономності», — повідомляють в компанії

AgTech CoPilot. Інтелектуальна архітектура для гібридної сільськогосподарської техніки, є новою системою, яка об’єднує трактори, дрони та роботів у спільну мережу. Це втілення точного землеробства, що забезпечує ефективне та стійке сільське господарство. Інновація полягає в здатності системи забезпечити безперебійну взаємодію між цими технологіями, оптимізуючи їх використання.

Багатокультурне вирощування з системою рослинництва NEXAT. Система дає змогу на одному полі вирощувати кілька видів рослин, комбінувати рослини з різним часом вирощування та збору врожаю.

Масштаби системного трактору NEXAT на AGRITECHNICA 2023

ISO FARM RESEARCH (IFR) від AMAZONEN-WERKE H. DREYER SE & Co. Інноваційна цифрова система для автоматизації та посилення досліджень на фермі на основі стандарту ISOBUS. Завдяки цій новій технології планування та встановлення нових експериментів і вимірювальних випробувань стане зручнішим і безпечнішим, щоб у сільськогосподарській практиці можна було «зібрати» більше знань і ідей.

Клаасний трактор року

Цього року головну нагороду в номінації «Трактор року 2024» отримав Claas Xerion 12.650 Terra Trac. Нове покоління трактора модифікує концепцію серії Claas Xerion 12, щоб витримати більшу потужність двигуна, більшу вагу машини та більшу ширину гусениці.

Потужність трактора забезпечує низькообертовий шестициліндровий двигун Mercedes-Benz з робочим об’ємом 15,6 л . Двигун поєднує в собі величезний крутний момент з низьким споживанням палива та низькими витратами на обслуговування. Модель трактора Claas Xerion 12.650 має потужність до 653 кінських сил. Двигун працює з плавною трансмісією Cmatic (ZF Eccom 6.0) останнього покоління, яка дбайливо ставиться до підключених машин під час старту та уповільнення.

Кабіну нового трактора Claas Xerion 12 подовжено на 27 см у передній частині . За словами виробника, це найбільша кабіна в сегменті тракторів преміум-класу. Управління функціями трактора та навісного обладнання здійснюється через ергономічний підлокітник за допомогою багатофункціонального важеля керування Cmotion та сенсорного термінала Cebis. Трактор має гусениці Terra Trac 400 з вбудованою системою амортизації від Claas.

Також комісія DLG обрала переможців у інших номінаціях. Зокрема, у номінації «Найстійкіший трактор» переміг електричний трактор Fendt e 107 V Vario, який може безперервно виконувати технологічні операції в полі 4-7 годин, хоча зарядка до 80% займає всього 45 хвилин. У категорії «Найкращий спеціалізований трактор» переміг Landini Rex 4-120 GT, а премію «Найкращий універсальний трактор» отримав McCormick X5.120 P3-Drive. 

«Найкращий універсальний трактор 2023» McCormick X5.120 P3-Drive

Переможці конкурсу інновацій-2023

Цього року на здобуття головної премії конкурсу інновацій було подано 251 заявку. В результаті комісія DLG присвоїла одну золоту і 17 срібних медалей компаніям за новітні розробки в галузі сільськогосподарської техніки.

Золота медаль — комбайн, який самостійно очищає жатку, розподіляє зерно та відділяє пожнивні рештки.

Золотою медаллю Innovation Award Agritechnica нагороджено виробника New Holland за загальну концепцію нового двороторного зернозбирального комбайна CR. 

«Комбайн відкриває новий вимір продуктивності двороторних зернозбиральних комбайнів із принципом поздовжнього потоку», — повідомляють в DLG. 

Золота нагорода AGRITECHNICA 2023 New Holland CR11

В чому інноваційність розробки? Основою нового зернозбирального комбайна CR є технологія приводу з двигуном, встановленим уздовж відповідно до нахилу роторів. Центральна трансмісія з розділенням потужності, ротори та жнивні жатки з живильним ланцюгом приводяться в рух прямолінійно або через карданний вал. Лівий ротор слугує проміжним валом для подавального барабана. Карданний вал розташований з правого боку шасі над рівнем корпусу ротора. В результаті відсутні приводи між шасі та ходовою частиною, відповідно ширина шасі значно збільшилася. Вільний простір, що утворився, слугує для розширення молотильного каналу і тим самим підвищення встановлених технічних характеристик комбайна. 

На додаток система подрібнення і розподілу соломи оснащена технологією керування на основі камери, яка підвищує енергоефективність зернозбирального комбайна, водночас зберігаючи масу машини майже незмінною завдяки конструкціям для оптимізації маси.

Срібні медалі отримали, аж 17 учасників. Ми ж розповімо про ті, які запам’ятались нам найбільше:

  • Гібридний трактор STEYR Hybrid CVT від CNH, що економить розхід палива

«Гібридний CVT може передавати до 260 к.с., а гібридно-електричний E-CVT привід потужністю до 75 кВт зменшує непостійні навантаження на ВВП від агрегатів. E-Shuttling скорочує час зміни напрямку на 41% і споживання палива на 15%», — зазначають розробники. 

  •  Електричний трактор T4 Electric Power від New Holland (CNH), який бачить краще, ніж тракторист. На акумуляторному електричному тракторі T4 Electric Power встановлено систему камер на даху кабіни та в передній частині капота, які забезпечують круговий огляд на 360о з трактора, огляд заднього навісного обладнання для полегшення з’єднання та автоматичне відключення ВВП. Установка забезпечує безпеку при роботі у садах, збиранні овочів вручну або встановлення огорож, коли водіям доводиться постійно лазити вгору та вниз, щоб перемістити транспортний засіб вперед чи назад на кілька метрів. Крім того, трактор може отримувати вказівки щодо їзди за допомогою сигналів руками. 
  • New Holland T7.270 Methane Power (CNH). Трактор, який працює на метані та підтримує постійну температуру метану нижче -162°C, тобто у рідкому стані.

  • Ротаційний гребенеутворювач ALL-IN-ONE. Агрегат створює рівномірні гребні для картоплі в енергоощадний спосіб. Додатково вбудовані різальні елементи подрібнюють залишки культур-попередників і проміжних рослин та усувають відомі з попередніх систем ризики засмічення агрегату. 

  • Шліфувальний пристрій кормозбирального комбайна без мануального налаштування від Maschinenfabrik Bernard Krone GmbH & Co. Пристрій збільшує кількість циклів шліфування до 2200 без жодного технічного та сервісного обслуговування. Інноваційна концепція кріплення точильного каменю скорочує роботу та час, необхідні для заміни, майже на 70%.

  • 3A – Advanced Automation and Autonomy від AgXeed та AMAZONE. 3A — це програмне забезпечення для планування і виконання, яке можна використовувати для керування роботами у співпраці з тракторами та навісним обладнанням. Крім того, це система відкритих інтерфейсів для попереднього планування, призначена для оптимізації робочого процесу в полі, наприклад, смуг руху і налаштувань обладнання. 

    З повним списком переможців можете ознайомитись тут.

Агро TikTok, Іnstagram та YouTube

Блогери заполонили простори інтернету не тільки у сферах моди чи краси, але й в агро. Відтак DLG вирішило виділити найцікавіші з них. 

Премію Agri YouTuber International отримав британець Олівер Гаррісон, який має понад 100 тис. підписників з всього світу. Молодий фермер майже щодень публікує короткі відео, про своє господарство, техніку та інсайти у сфері агро. Також він займається благодійністю та зібрав понад 100 000 фунтів допомоги дітям. Він також активно взаємодіє зі своєю онлайн-спільнотою через кілька ініціатив, включаючи щоденну перевірку психічного здоров’я у сільському господарстві під хештегом #AnswerAsAPercent.

Кращою в Іnstagram стала іспанка Лаура Вальехо Кастро, яка працює лісорубом. Жінка щодня працює з важкою лісогосподарською технікою і таким чином надихає інших жінок і молодих людей обирати цю професію. У своєму блозі вона хоче показати роботу пов’язану з виробництвом їжі, і допомогти людям зрозуміти необхідність лісівництва та фермерства. 

В номінації Best Agri TikToker International переможцем став Фредерік Фрімпонг з Гани. Він популяризує фермерство в Африці. Його відео пропонують широкий спектр знань, які Фредерік отримав у Мексиці, Кенії, Південній Африці та США, а тепер застосовує на практиці на власній фермі. Він хоче зробити внесок у розвиток великого сільськогосподарського потенціалу Африки.


В наступному блозі з AGRITECHNICA 2023 ми зробимо огляд на українські компанії на виставці,  а також розповімо про те, яку техніку шукають українські аграрії.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus