Українські виробники на AGRITECHNICA

Українські виробники на AGRITECHNICA: чим ми дивували європейців

27 листопада 2023 620 0

У найбільшій у світі виставці сільськогосподарської техніки AGRITECHNICA 2023 взяло участь 33 українські компанії та вперше було представлено український стенд. Цікавість до національного стенда від відвідувачів була великою, а на розмову з представниками деяких компаній стояла черга. І це чудово, що навіть під час війни український бізнес шукає варіанти продажу продукції. Тому сьогодні ми розповімо, яку техніку презентували українські виробники на AGRITECHNICA 2023 і якими були реакції закордонної аудиторії.

Елеваторне обладнання 

Елеваторний напрямок на виставці представляв найбільший український виробник – компанія KMZ Industries. Хоча європейський ринок для компанії не новий, в глобальних планах подальше розширення продажів за кордон, експансія не лише до найближчих країн, але й до дальших.

Валерія Калашник, генеральний директор KMZ Industries

«В Україні залишаються проблеми зі зберіганням та відвантаженням зерна. Хоча ми очікуємо збільшення попиту у сегменті переробних підприємств, станом на зараз в компанії зберігається існуюча структура замовників: основний обсяг замовлень йде від агро виробників та зернотрейдерів. Варто зазначити, що збільшився обсяг замовлень з будівництва або розширення перевалочних потужностей. Якщо нанести такі проєкти на мапу, то побачимо, що всі вони розташовані в західних областях країни, ближче до кордону. На світовому ринку є попит на нашу продукцію, вона є конкурентною і відповідає світовим стандартам. Тому маємо плани розширення експорту і приїхали на AGRITECHNICA в пошуках нових партнерів для реалізації цих планів»,  — розповіла генеральний директор KMZ Industries Валерія Калашник.

З її слів, найбільше закордонних запитів на обладнання KMZ Industries надходить від країн-сусідів: Молдови, Польщі, Угорщини, країн Балтії. Також є запити з Індії, країн Середньої Азії та Африки. Але справжнім лідером з експортних продажів цього року є Румунія.

Війна вплинула на режим роботи, але суттєво обсяги виробництва не змінились, адже аграрна індустрія країни жива і працює. Компанія продовжує втілювати в життя нові ідеї й приїхала на виставку не з пустими руками.

Читайте також: Вітчизняні аграрії збільшують потужності зі зберігання зерна — KMZ Industries

«Ми закінчили розробку та провели випробування нової лінійки транспортного обладнання. Це ланцюгові транспортери та норії продуктивністю 100 та 175 т/г. Ми використали нові технологічні ланцюги, які є значно легшими від попередніх. Відтак транспортер потребує меншої потужності мотор-редукторів для транспортування 1 тонни продукції», — зауважила керівниця KMZ Industries.   

Ще один виробник елеваторного обладнання компанія Grain Capital представила європейцям програми для управління елеватором. Компанія виходить на ринок розробки програмного забезпечення і пропонує 6 програмних продуктів — Osnova.interprise, Osnova.client, Osnova.booking, smart.SCADA, smart.scales,  smart.thermometry. 

Дмитро Борозенець, керівник із продажу «Grain Capital»

«Як виробника обладнання нас знають. А тепер до стенда приходять іноземці й безпосередньо цікавляться програмними продуктами. Базова програма Osnova.interprise дозволяє привести елеваторний бізнес на максимум. Тому будемо підкорювати європейський ринок», — розповів регіональний керівник із продажу «Grain Capital» Дмитро Борозенець.

Навісне і причіпне обладнання

Житомирська компанія А.ТОМ на AGRITECHNICA 2023 привезла новинку — наповнювач біг-бегів з ваговою системою. Як зазначив керівник відділу продажу та оренди техніки Ян Бондаренко, в Україні — це один із  бестселерів, тому вирішили продемонструвати цю техніку на виставці.

Ян Бондаренко, керівник відділу продажу та оренди техніки компанії А.ТОМ

«Ми виготовляємо близько 150 найменувань тільки навісного обладнання. На виставку привезли найцікавіше. З новинок — це наповнювач біг-бегів чи перетрушувач А.ТОМ 5300 з шириною захвату в 5 м. В Україні ніхто, крім нас, такі не виробляє», — поділився представник компанії. 

Ян Бондаренко зазначає, що на виставці європейці цікавляться продукцією А.ТОМ. Є попередні домовленості з дилерами у Західній Європі, на виставці відбулись предметні перемовини з іноземними компаніями.

«Навісного обладнання  на виставці дуже багато. Але фахівцю достатньо одного погляду, щоб визначити якісний товар. До нас підходять іноземці, які розбираються у техніці. Вони бачать нашу якість металу, якість зварних швів і ціну. Тому зупиняються біля нашого стенда. І якщо раніше Німеччина чи США були взірцем якості, то сьогодні наша продукція нічим не гірша», — каже Ян Бондаренко. 

Компанія MaxiMarin з Кропивницького експортує свою техніку до 13 країн Європи. На виставку привезла одразу 3 новинки — машину для внесення рідких добрив за технологією CULTAN, агрегат для скошування бур'янів в органічному землеробстві та штригельно-ротаційну борону для механічного контролю бур'янів.

Обладнання MaxiMarin

«Фактично кожна наша машина є інноваційною. Наприклад, технологія CULTAN дозволяє фермерам дозовано та точково вносити КАС, РКД та інші рідкі добрива в ґрунт на фіксовану глибину в 6-7 см. Агрегат повністю зроблений з нержавіючої сталі, що дуже важливо в роботі з їдкими речовинами», — розповіли представники компанії. 

Найбільше зацікавлених розробкою було з Німеччини, але також до стенда підходили відвідувачі зі Швейцарії, Австрії, Італії, Данії, Швеції, Угорщини, Румунії.

Сівалки

На виставку компанія Elvorti з Кропивницького привезла 5 одиниць техніки, які розраховують постачати на європейський ринок. Моделі не нові, але адаптовані до європейських вимог. Серед них — універсальна пневматична сівалка.

Техніка Elvorti

«Сівалка Astra 3 має ширину захвату 3 м та ширину міжрядь 120 мм. Європейські фермери потребують саме таких маленьких сівалок, тому, що у них невеликі площі господарств. До нас вже підходили відвідувачі з Німеччини, Франції, Данії, Великобританії і їх цікавить така модель», — розповіла представниця компанії Діна Ярова.

Також компанія продемонструвала механічну зернову сівалку ALFA 4, яка висіває за технологією Mini-Till. Це найновіша модель компанії. Сівалка ALFA 4 оснащена бункером великого об'єму 2000 л, що при швидкості посіву 12 км/год забезпечує продуктивність до 4,8 га/год.

Обприскувачі

2 нових причіпних обприскувачі  — Titan PRO та Kronos PRO презентувала ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка» (Boguslav).

«Kronos PRO з незалежною гідравлічною штангою довжиною 18 м та місткістю 3200 л. Конструкція цікава тим, що ми можемо їхати не з цілою штангою, а тільки її четвертиною або половиною, що дозволяє об'їхати стовпи, дерева чи інші перешкоди на полі», — розповів представник компанії Андрій Поліщук.

Обприскувач Boguslav

Ширина колії цього агрегату 1500-2500 мм. Обприскувач обладнаний міксером на 35 л з пристроєм для промивання каністр, форсунками на 3 розпилювачі  та комп’ютером ARAG — Bravo 400S LT з вбудованим GPS навігатором та автоматичним закриттям секцій (7 секцій). 

Titan PRO має бак обʼємом 3200 л. На цій моделі представлена 24 метрова гідравлічна штанга об’ємної конструкції розроблена для інтенсивного використання та оптимального розподілу навантажень. Штанга вироблена з гнутого листового металу, що робить її легшою, але міцнішою.

«Найбільшим попитом техніка компанії користується в Румунії, Болгарії, Словаччині, Литві, Латвії та Польщі», — додав Андрій Поліщук. 

Ґрунтообробна техніка

«Ми сьогодні представляємо ротаційну борону БРМ-12000ШГ з шириною захвату 12 м. Вона підходить, як для вітчизняного, так і для європейського ринку. Наша борона вигідна тим, що може по всій довжині обробляти будь-яку поверхню землі при цьому входження зуба ротаційної борони в ґрунт залишається однаковим», — розповів директор з маркетингу компанії «Вінмашпостач» Віталій Резчиков.

Також фахівець зазначив, що агрегат є універсальними, оскільки має окремі плаваючі секції.

Віталій Резчиков,  директор з маркетингу компанії «Вінмашпостач»

«Нашу 12-метрову борону можна зробити 9 або 3-метровою за допомогою гідравлічної системи. Тобто ви купуєте 12-метрову і вже потім під свої потреби можете підлаштувати під 9 м або 3 м обробітку. Тут повністю окремі секції — вони плаваючі, якщо ж на пальцях пояснити, то це ніби гідравлічна підвіска в автомобілі», — підсумував Віталій Резчиков.

Компанія Agrokalina представила на виставці ротаційну борону ANTOKS. Агрегат забезпечує руйнування ґрунтової кірки, яка з’являється під впливом вологи й сонця. Таким чином, попереджає капілярний ефект.

«Ротаційна борона «ANTOKS» націлена на європейський ринок. Вона навісна, 12-метрова і при транспортуванні займає менше ніж 3 м. Також ми привезли дискатор «DEFT» з квадратною стійкою 35х35, яка спеціально розроблена для обробітку великої маси пожнивних решток. Більша прохідність рами у поєднанні з великим діаметром диска дозволяє працювати на глибину до 14 см», — зазначив власник компанії Юрій Васківнюк.

Зернонавантажувачі та перевантажувачі 

Український виробник DLight привіз на виставку перевантажувальний комплекс з покращеними технічними характеристиками.

«Цей комплекс створений для перевантаження біг-бегів  з добривами чи насінням. Він допоможе фермерові перевезти біг-бег зі складу на поле і там його завантажити у сівалку чи розкидач добрив. До нього є різні захвати, як от для сіна, тюків чи дерева. Тобто це така багатофункціональна машина, вантажністю до 8,5 т», — розповів керівник відділу маркетингу DLight Євген Мелентьєв.

Читайте також: Водневі двигуни, трактор року та кращі агроблогери — що цікавого на AGRITECHNICA 2023

Egritech представила на Agritechnica 2023 бункер-перевантажувач БНП-30. Ця модель має різні модифікації, підвіски та опції під конкретні потреби фермера.

«На стенді присутній наш виріб для європейського ринку. Ми зробили по всіх сертифікованих вимогах бункер-перевантажувач для європейського ринку. Він трохи відрізняється від українського більш специфічними вимогами стосовно дорожнього руху, безпеки та інших напрямків», — розповів провідний конструктор Еgritech Руслан Івчик. 

Мобільний розвантажувач/завантажувач вагонів РВМ-180 продемонструвала компанія Kobzarenko («Завод Кобзаренка»). Як розповів директор заводу Дмитро Кобзаренко, розвантажувач має шнекову установку на рамі з ходовою системою, що вміщує 8 горизонтальних шнеків і один розкладний вертикальний шнек. РВМ-180 має раму на шасі з колесами, що дозволяє транспортувати її звичайним трактором. 

Техніка компанії Kobzarenko

«Попит на такий продукт стрімко зріс, через те що росіяни зупинили роботу наших портів і збіжжя пішло залізницею. І якщо раніше ми продавали 20 одиниць цієї спецтехніки на рік, то минулого року ми їх продали 100. В цьому році планували продати ще 100 одиниць, наразі  продано вже 80», — додав Дмитро Кобзаренко. 

Подібну позицію презентували «Вінмашпостач». Їхній розвантажувач вагонів працює із зерновими, бобовими та олійними культурами. Продуктивність складає 150 т/год. Дальність польоту зерна після вивантаження становить 18-20 м, висота завантаження — 6 м.

«У зв'язку з тим, що морські шляхи для нас лиш частково розблоковані, а також існує проблема різних стандартів колій в Україні і Європі, було прийнято рішення розробити техніку для перевантаження зерна в європейські вагони. Для європейського покупця ця новинка сприймається позитивно», —  розповів директор з маркетингу «Вінмашпостач» Віталій Резчиков.

Причепи

«Завод Кобзаренка» на виставку привіз чимало зразків техніки. Зокрема, тюковіз ПТ-18, який може перевозити 18 тюків чи зсувний причіп ТЗП-27 з гноєрозкидачем, вантажністю 18,8 т та об'ємом 30 м3. 

«ТЗП-27 між собою ми називаємо «Австрія Edition», тому що продукт дуже полюбився в цій країні. Здавалось, що треба для повного щастя? А в цій моделі все вирішив додатковий ліхтар, який підсвічує праву сторону причепа. Тому що в Австрії  на дорогах серпантини й трактористам треба бачити, де край причепа. Додаткові ліхтарі та захист зробили цю модель допрацьованою і ми бачимо, як зростає зацікавлення до неї», — розповів Дмитро Кобзаренко.

Сепаратори

Компанія «Аеромех» родом з Луганська. У 2014 р. була релокована в м. Кремінна, а після початку повномасштабного вторгнення підприємство окупувала росія. Вивезти нічого не вдалось, але все ж «Аеромех» відновив свою діяльність з нуля на Черкащині. На виставці компанія демонструє зерноочисні сепаратори САД. 

Ірина Чорнобай, директор компанії Аеромех

«Основний напрямок використання нашого сепаратора — це підготовка власного насіння, котре здатне давати високий врожай. Надбавка по врожаю сягає до 35%», — поділилась  директор компанії Ірина Чорнобай.

Сепаратор працює на всіх культурах, починаючи від дрібнонасінних, як мак, амарант, фацелія, так і на зернових, олійних та бобових. Компанія виробляє модельний ряд сепараторів потужністю від 1 т до 150 т/год. 

«Ми працюємо 22 роки і за цей час експортували обладнання в 63 країни світу. Ми маємо понад 20 дилерів по всій планеті. Основні покупці — це Європа. На виставці обладнанням найбільше цікавляться німці, але підходили й фермери з Австрії, Польщі, Італії», —  додала Ірина Чорнобай.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus