Сам собі експортер: як фермеру отримати чи переказати валюту за кордон

Сам собі експортер: як фермеру отримати чи переказати валюту за кордон

21 грудня 2023 1248 0

Власний експорт сьогодні дозволяє підняти економіку фермерського господарства. Але щоб не втратити жодної копійки при продажу за кордон, треба володіти досвідом та знаннями в цьому напрямку. Наприклад, варто знати, де знайти перевірених контрагентів, швидку логістику, вигідне страхування вантажів, юридичні чи фінансові послуги. 

Один з нюансів —  це переказ коштів від закордонного імпортера до українського продавця.Тут вам стане у пригоді сервіс Payoneer, за допомогою якого можна отримати гроші за експорт вивести їх на свій рахунок в українському банку.


Що таке Payoneer та для чого він агровиробникам? 

Уявімо ситуацію: український фермер експортував сою за прямим контрактом у Китай. Вантаж успішно дійшов до покупця, і той хоче заплатити за товар. Але надіслати кошти напряму на рахунок господарства в українському банку він не може, а закордонних рахунків підприємство не має. І для таких випадків в пригоді стає платформа Payoneer, яка фактично забезпечує доступ до реквізитів ТОП-10 банків світу за шкалою надійності. Тобто фермер-експортер відкриває акаунт на платформі та отримує реквізити банківських рахунків в закордонних банках, куди й надійдуть гроші покупця. А вже з цього рахунку гроші можуть бути переведені в Україну. Тобто компанія виступає посередником між продавцем та закордонним покупцем продукції.

Американська компанія Payoneer заснована ще у 2005 році. У 2017 р. в компанії відкрився офіс в Україні, а на початку літа 2023 р. почала працювати з агросектором. 

Банківська карта Джерело: blog.payoneer.com

Для яких операцій агровиробникам потрібен сервіс?

  • Експорт. Агровиробники зможуть отримувати платежі за продаж продукції за кордон. Як розповів керівник відділу продажів Рayoneer Ігор Герасько, закордонні компанії, які контрактуються з українським експортером вперше, зважають на наявність закордонних реквізитів, бо це більш статусно та полегшує співпрацю.
  • Оплата обладнання. Фермер зможе напряму розраховуватись за замовлену техніку чи обладнання за кордоном. 
  • Оплата логістики.
  • Отримання інвестиційних платежів чи грантів.

Чи може фермер самостійно відкрити рахунок за кордоном?

Як розповідає представник Payoneer, теоретично кожен може відкрити рахунок напряму, але тут є свої складнощі. Перша полягає в тому, що 20% територій України — підсанкційні, позаяк знаходяться в окупації і закордонні банки не хочуть відкривати рахунки для компаній, які є чи були повʼязані з тимчасово окупованими територіями. 

Ігор Герасько, керівник відділу продажів Рayoneer

«Навіть місце народження бенефіціара чи тимчасова прописка можуть викликати запитання. Ми розуміємо, що, наприклад, людина могла бути внутрішньо переміщеною, чи раніше працювати на цих територіях, але за кордоном на це дивляться суворо», —  розповідає Ігор Герасько.

Другий аспект у тому, що в українських аграріїв переважає офлайн-бізнес. Наприклад, роботу ІТ-компанії чи маркетингового агентства можна легко перевірити в пошукових системах, соцмережах чи подивитись трафік на вебсайті. У вітчизняних фермерів та навіть у трейдерів, які продають значні обсяги продукції, немає вебсайтів. Відтак закордонні банки не розуміють, чи існує ця компанія в реальності, чи тільки на папері. 

Читайте також: Сергій Рибалко: Війна навчила, що треба більше отримувати з гектара

«У нас було кілька кейсів, коли кіпрські банки дуже жорстко регулювали роботу юридичних осіб з українськими бенефіціарами, запитуючи різні бухгалтерські документи. Бухгалтерія змушена була надсилати паперові версії документів, тільки б кіпрський банк опрацював платежі. І це занадто. Але такими бувають рішення якогось конкретного банку, і на це немає ніяких міжнародних регуляторів», — пояснює керівник відділу продажів.

По-третє, як зазначив Ігор Герасько, навіть якщо рахунок відкриють, він не працюватиме довгостроково. Одним з гарантів надійності компанії має бути її представництво за кордоном. А в якого середньостатистичного фермера є закордонний офіс?

«Тобто виникає дуже багато запитань. Також слід розуміти, що ви будете спілкуватись з представниками іноземного банку, відтак треба залучати перекладача. Водночас ми відкритіші, зручніші та функціональніші, ніж звичайний банк», — додав представник Payoneer.

Що потрібно, щоб отримати доступ до міжнародних рахунків?

Зареєструватись на платформі Payoneer можна самостійно. Для реєстрації потрібно ввести дані про вас та вашу компанію та прикріпити необхідні документи. Якщо самостійно пройти реєстрацію не вдалось, можна звернутись до служби підтримки. Працівники компанії допоможуть з реєстрацією та верифікацією. 

Depositphotos

Для реєстрації необхідно:

  • A certificate of incorporation. В Україні — це витяг з Єдиного державного реєстру. В документі має міститись юридична адреса, КВЕД і відомості про бенефіціарів;
  • Фото паспорта власника підприємства.

Далі служба підтримки декілька днів опрацьовує інформацію, перевіряє діяльність компанії та після перевірки відкриває доступ до акаунту. І вже на той момент на рахунок можна приймати гроші за контрактом.

Відкрити рахунок може як підприємство, приватна особа, чи ФОП.

«Ми є умовними лобістами клієнта перед закордонними банками, з готовністю пояснювати всі деталі, щодо компанії-клієнта. Нам не важлива кількість обігових коштів підприємства. Якщо ця людина хоче відкрити рахунок, то вона може вільно це зробити», — зазначив Ігор Герасько. 

Чи можна отримати розрахунок в канадських доларах чи юанях?

В Payoneer немає обмежень, за вийнятком підсанкційних країн та територій, як от Пакистан, Іран, Ірак, росія. Тобто якщо фермер експортує сою в Китай, то він може отримати кошти за своє збіжжя прямо на рахунок. Чи навпаки, якщо він купує трактор в США, то може напряму відправити кошти продавцю. 

На рахунок Payoneer ви автоматично зможете отримати перерахунок в американських доларах чи євро. Якщо ж розрахунок буде здійснюватись в іншій валюті, то ці реквізити також можна безкоштовно відкривати. Для цього потрібно звʼязатись з менеджером Payoneer.

«Звичайно є специфічні запити. Минулого тижня клієнт через банк не міг прийняти платежі з Венесуели. Ми перевірили зі своєї сторони, чи це не підсанкційна територія і видали клієнту доларові реквізити американського банку. І компанія вже отримала свої кошти», —  зазначив представник компанії.

Гроші

Як декларувати кошти?

Процес абсолютно аналогічний, як зі звичайними банківськими операціями. У сервісу є ліцензії, які покривають всі необхідні юрисдикції. Відповідно клієнти можуть самостійно викачувати певні звіти чи виписки з акаунту, щоб заповнити декларацію чи звітність. 

Як покласти та вивести гроші з рахунку?

Якщо компанія хоче оплатити платіж за кордоном за послуги чи товар, то необхідно прийняти кошти від вашого контрагента або клієнта. Поповнення рахунку з банків цієї ж компанії заборонено, без певних налаштувань, які вам може налаштувати ваш менеджер. Як тільки ви отримали переказ та маєте позитивний баланс, ви то можете сформувати вихідний трансфер в сторону потрібного банківського рахунку або ж іншого акаунту Payoneer.

Щодо виводу коштів, то їх можна переводити на свої рахунки, на рахунки компаній партнерів, контрагентів, рахунки ФОП тощо.

«Технічно ми можемо відправити на будь-який тип рахунку в будь-яку країну. Єдиний нюанс, ми можемо відправити ці кошти тільки у валюті. Тому компанії чи ФОПу треба відкрити валютний рахунок, а з нього вже конвертувати кошти на фізичний гривневий рахунок, картку ПриватБанку чи Mono. Обмежень на суми вхідних транзакцій немає. Щодо вихідних операції, то є базові ліміти, але якщо клієнт починає працювати з хорошим об'ємом, ми їх підвищуємо», — пояснив Ігор Герасько. 

Більше гнучкості та контролю з новою функцією «Додати кошти»

Функція «Додати кошти» — це нова розробка Payoneer, що допомагає клієнтам краще управляти своїми фінансами. Тепер клієнти Payoneer можуть легко додавати кошти в одній валюті безпосередньо зі своїх локальних банківських рахунків на свої мультивалютні рахунки Payoneer. Ця функція забезпечує більшу фінансову гнучкість і контроль для МСБ, які можуть використовувати свої кошти для замовлення інвентарю, купівлі послуг або оплати підрядників через свій рахунок Payoneer. Ця нова функція вже працює в деяких країнах Латинської Америки та Європи, а незабаром планується її подальше впровадження.

Скільки коштує відкриття акаунту? 

Відкриття акаунту, додаткових валютних рахунків, сервісне обслуговування, зберігання коштів на рахунку Payoneer — все це безплатно. Єдине, що оплачується, це комісія від суми проведеної операції. Середньостатистична комісія, яка залежить від щомісячних обʼємів, що мають клієнти-аграрії, на сьогодні, коливається між 0,5-1,5%.

Чи є варіант, що гроші на рахунку «заморозяться»?

Баланс акаунту знаходяться в максимально надійних банках. Тобто це банки, які підтримуються урядами країн та міжнародними організаціями. Але все ж таки гроші можуть бути заморожені тільки за однієї причини — це порушення договору при відкритті рахунку. Як його можна порушити? Наприклад, вказати, що займаєшся фермерством, хоча насправді відмиваєш гроші. Фактично йдеться про фальшування даних чи шахрайство.

«Але знову ж якщо замороження трапляється, то компанія отримує змогу вивести баланс», — додав представник компанії.  

Чи є альтернатива Payoneer? 

Аналогів Payoneer у ніші агробізнесу в Україні немає. Єдина альтернатива — користуватись послугами вітчизняних або іноземних банків. 

«Так, агрокомпанії з безвиході користуються послугами українських банків. Але цей інструмент менш зручний, особливо зараз в умовах воєнного стану. Іноземні банки часто не пропускають платежі в Україну, аргументуючи це тим, що «ну там війна, незрозуміло куди йдуть гроші та чи надійдуть», — пояснює представник компанії.

Також складно зробити закордонний платіж з України, тому що є певні обмеження від НБУ, які вступили в дію після початку війни. Тобто банально, щоб розрахуватись за покупку якогось обладнання чи логістику, потрібно зібрати цілу низку документів.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus