Зірочки з ложкоподібними наконечниками забезпечують інтенсивне руйнування ґрунтової кірки
та високий відсоток знищення бур’янів. Достатній питомий тиск на зірочку (20-22 кг) дає
можливість використовувати ротаційну на лущенні стерні

Боремось з ґрунтовою кіркою, покращуємо засвоєння вологи — поради практика

31 січня 2024 865 0

Як змінився середній рівень опадів в Україні за останні 50 років? Думаєте знизився? Але за офіційною статистикою середній рівень опадів по Україні становить 580 мм за рік і за останні 50 років він навіть збільшився на 2%. Якщо кількість опадів за пів століття стабільна, то що ж тоді змінилось? Насамперед 3 речі:

  • Піднялась середня температура за рік;
  • Знизилась рівномірність розподілу опадів протягом року;
  • Збільшилась кількість днів без опадів та кількості днів зі стресово високою температурою.

Ці зміни призводять до негативного моменту — втрати структури ґрунту і як наслідок ерозій чи посух та появи ґрунтової кірки. Позитивний момент, що якщо на кількість опадів агроном впливати не може, то зберегти структуру ґрунту та побороти кірку, йому під силу. І сьогодні розберемось, як.


Чому на полях зʼявляється кірка?

Фактом є те, що кількість опадів в Україні не зменшилась. Але оманливе враження про меншу кількість вологості виникло через нерівномірність розподілу опадів. Ми є свідками того, як іноді за кілька днів випадає занадто багато опадів (30-50 мм), а далі йде довгий період без дощів. Як наслідок на полях утворюються ділянки водної ерозії та посухи. Ці два ефекти мають здатність підсилювати один одного. Вже навесні поверхня поля без покриву може досягати +40-50℃. Через надмірне пересихання ґрунтових фракцій робить ґрунт нестійкими й поверхня поля починає відштовхувати вологу. Таким чином навіть невеликі опади можуть стати причиною замулювання поверхні та водної ерозії на схилах.

Одним із частих наслідків втрати структури ґрунту є поява ґрунтової кірки. Її первісні причини, це надмірна інтенсивність обробітку, зменшення частки гумусу, прогрівання ґрунту понад +40-50℃ чи втрата Са. Відтак ґрунтові фракції стають не стійкими. Потім, силою удару краплі дощу, вони розбиваються та замулюють повітряні пори й водні капіляри. На останок, сонце просушує верхній шар і формується кірка.

Міжряддя до культивації та після

Кірка створює брак повітряних пор, зменшує інтенсивність газообміну кореневою системою, поверхня ґрунту не здатна інфільтрувати опади. Найменший дощ призведе до водної ерозії чи застою води на поверхні поля та утворення ще потужнішої кірки. Щоб зробити ґрунт менш схильним до утворення ґрунтової кірки варто дотримуватись кількох рекомендацій.

Порада 1: Слідкуйте за кількість кальцію в ґрунті

Є кілька методів, які допоможуть запобігти утворенню кірки. Один з них — це контроль вмісту Ca в ґрунті. Цей елемент виконує структуроутворюючу функцію. Його брак може значно погіршити навіть добре структуровані ґрунти. Наприклад, чорнозем з балансом піску, мулу та глини й високим вмістом органічної речовини може втратити структуру при втраті Ca. І навпаки, ґрунти з високим вмістом дрібного піску та з низьким вмістом органіки можуть додати в структурності за оптимізації кальцієво-магнієвого балансу. Так, надлишок Mg при бракові Ca може формувати хороший показник кислотності ґрунту, при цьому не забезпечувати міцність його структури. Якщо аналіз ґрунту виявив низький вміст Ca, то варто вносити від 0,5 до 1 т/га гранульованого негашеного вапна щороку.

Порада 2: Змініть стиль господарювання

На здатність ґрунту утримувати власну структуру впливає стиль господарювання. Якщо ви помітили, що ґрунти втрачають структуру, тоді варто:

  • Виділяти не більше 30% в сівозміні під ярі культури;
  • Зменшити частку просапних культур, де міжряддя довго залишається відкритими;
  • Зменшити ймовірність появ колій на полі. Мінімізуйте кількість переїздів, слідкуйте за тиском в шинах,  використовуйте комбіновані агрегати;
  • Слідкуйте за часткою пожнивних решток, що лишаються на поверхні. Не допускайте надмірної заробки та появи «чорного поля».

Порада 3: Якщо поле довгий час не покрите, використовуйте сидерати

Сидерати створюють захисний шар, що попереджує перегрів ґрунту, кореневою системою утримують структуру, переміщують поживні речовини з глибших шарів на поверхню, активізують діяльність ґрунтової біоти та збільшують доступність поживних елементів.

Читайте також: Як фермер з Кропивницького заробляє на вживаній техніці зі США — досвід ФГ Байбарак

Але зміни клімату все частіше провокують літні посухи, через що важко отримати сходи сидератів. Проте, в посушливих регіонах ефект від цих рослин надзвичайно важливий. Тому для вирощування сидератів дотримуватись кількох правил:

  • Сійте, а не розкидайте сидерати. Собівартість операції розкидання нижча, але це практика притаманна виключно за умови достатнього зволоження ґрунту. В посушливих регіонах вам знадобиться повноцінний прохід сівалки з достатнім зворотнім ущільненням. Якщо сівалка не має прикочуючих коліщат, то знадобиться ще й прохід котка.
  • Сидерати сіють якомога раніше після обмолоту культури. Для формування повноцінної вегетативної маси рослинам знадобиться понад 2 місяці вегетації, а тому посіяти сидерати варто до 1 вересня.
  • Перед морозами сидерати поверхово задисковують чи коткують. В другому випадку порушується сокотік по рослині і її вбивають навіть не значні морози. Завдання – не допустити весняної вегетації, що може забрати частину вологи та відтермінувати прогрів ґрунту.


Що робити якщо кірка вже утворилась?

Зробити ґрунт менш схильним до утворення ґрунтової кірки можна методами описаними вище, а от побороти наявну можна лише механічно. Найчастіше ґрунтова кірка утворюється на ранніх стадіях розвитку культур, що дозволяє провести суцільний механічний обробіток. В такому випадку найкращим інструментом для боротьби з ґрунтовою кіркою є ротаційна борона. Наприклад, POETTINGER ROTOCARE. Для успішної роботи така машина повинна мати:

  • Достатню густоту робочих органів (відстань між зірочками в 89 мм), що забезпечує суцільний обробіток поля.
  • Важку раму для достатнього питомого тиску (20-22 кг на зірочку), що забезпечує як роботу по потужній ґрунтовій кірці, так і можливість проводити лущення стерні чи поукісне стимулювання люцерни.
  • Зірочки повинні мати ложкоподібні наконечники з вужчим кінчиком та розширенням до верху. Така форма забезпечує інтенсивне руйнування ґрунтової кірки та високий відсоток знищення бур’янів. 
  • Сучасний тренд в контролі бур’янів – раціональне поєднання механічних та хімічних засобів. Ротаційна борона POETTINGER ROTOCARE може бути конкурентною навіть при продуктивності 150 га за 10-ти годинну зміну, за умови використання 12-ти метрової моделі. 
  • Достатня амплітуда свободи руху на кожну зірочку забезпечує однакову глибину обробітку попри нерівності поля. Це необхідно для сліпого боронування, щоб не пошкодити культурну рослину на самому старті проростання.

Найчастіше ґрунтова кірка утворюється на ранніх стадіях розвитку культур, що дозволяє проведення суцільного механічного обробітку.


Ґрунтова кірка сповільнює інфільтрацію в 4 рази

На початку червня 2023 р. на полі одного з підприємств в Черкаській обл. ми провели простий дослід з оцінки швидкості інфільтрації вологи (поясн. процес просочування опадів і поверхневих вод у ґрунт). Для дослідження була взята ділянка кукурудзи на поливі. Кукурудза росла на ґрунтах з високим вмістом піску та високою біологічною активністю (підприємство має тваринництво та системно вносить органічні добрива). За кілька днів до досліду проводився полив і на полі утворилась незначна ґрунтова кірка. 

Ми взяли невеликий відрізок труби та виміряли його внутрішній діаметр. Далі порахували, який об’єм води потрібно залити в трубу, щоб імітувати зливу в 50 мм. Для цього вирахували площу зрізу труби в мм2 помножили на 50 мм. Цю трубу поставили на ґрунтову кірку та зафіксували за скільки секунд інфільтрували воду та повторили заміри після руйнування кірки. Різниця в часі інфільтрації вкаже на те, наскільки ця кірка перешкоджає акумуляції вологи. В досліді інфільтрація 50 мм вологи по кірці пройшла за 9 хв 30 с.

Для порівняння на ділянці поля пройшлись міжрядним культиватором POETTINGER FLEXCARE, знищили ґрунтову кірку, підрізали бур’яни, провели аерацію на глибину 4-5 см та внесли РКД під рядок. Повторне дослідження показало інфільтрацію тих самих 50 мм за 2 хв 30 с. Тобто навіть незначна ґрунтова кірка на структурних ґрунтах сповільнює інфільтрацію в 3,8 раза. 

У власному досліді ви можете отримати інші цифри, але це точно допоможе вам оцінити реальні негативи від ґрунтової кірки. Чим повільніша інфільтрація, тим більше вологи буде втрачено через випаровування та вищими будуть ризики водної ерозії.


Висновок

Якщо на ваших полях часто трапляються проблеми втрати структури ґрунту, як то поява ґрунтової кірки, водна та вітрова ерозії чи шкідливе ущільнення, то варто задуматись над змінами стилю господарювання – запровадьте сидерати в сівозміну, оптимізуйте менеджмент пожнивних решток та налагодьте кальцієво-магнієвий баланс.

Наявність ґрунтової кірки, навіть не значної, може в рази знижувати інтенсивність інфільтрації води, погіршувати газообмін та значно підвищувати ризики водної ерозії. Якщо ґрунтова кірка вже утворилась, то побороти її можна тільки механічно. На ранніх стадіях розвитку та на культурах суцільного висіву це можна зробити за допомогою ротаційної борони, а на пізніших стадіях на просапних культурах — міжрядним культиватором.

Глобальне потепління є великим викликом для сільського господарства, але значна частка проблем зі структурою ґрунту носить антропологічний характер. Це не погода, це ми власними руками зробили незбалансованим живленням, надмірно інтенсивний обробіток і т.д. Але виправивши власні помилки ми зробимо ґрунт більш готовим до погодних змін.

© Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus