Бройлери чи несучки: яких курей вирощувати, щоб мати заробіток

21 лютого 2024 1827 0

Євгеній Бойко

Євгеній Бойко реалізовує молодняк птиці з 2015 р. в Кіровоградській області, а також частково Черкаській, Вінницькій, Миколаївській областях. Продає м'ясо-яєчні, яєчні породи курей, бройлерів, несучок, а також качок та гусей у власній мережі магазинів, а також доставляє на господарства. Відтак на ринку птиці він може дуже точно відстежувати тенденції, попит та вподобання покупців. Сьогодні він розповість, який напрямок птахівництва найперспективніший у сезоні 2024, на його думку, та з якого напрямку виходить отримати найвищу маржу.

Тенденція 1. Попит на дорослу птицю зростає 

Наше інтервʼю Євгеній Бойко розпочав зі слів: «Бізнес на молодняку птиці дуже прибутковий, але надзвичайно ризиковий». Слід розуміти, що постачальник бере з інкубатора одноденну птицю і в нього є всього 12-15 годин, щоб доставити цю птицю клієнту. Якщо це не вдалось зробити, тоді доведеться її самостійно дорощувати або вона просто загине. 

Підприємець реалізовує цілорічно курей-бройлерів, решту птиці — сезонно з березня по серпень. З його продажів 90% — це добові кури, а ще 10% — це підрощений молодняк. 

Читайте також: Бізнес на курчатах — чи прибутково це під час війни

«В цьому році плануємо збільшити частку молодняку, бо збільшився попит. Торік в людей виникали проблеми з електроенергією, тому деякі господарі просто не могли підтримати необхідну температуру в перші дні життя молодняку. Вони купували птицю у віці 1-1,5 місяця. Хоч в цьому році проблеми зі світлом не такі великі, але ця тенденція залишається», —  зазначає він.

Для птиці, яка не продається, у підприємця є пташники у смт Кам'янець. Міні ферма має 7 приміщень, кожне з яких відведене різній птиці.

«Я категорично проти того, щоб тримати в одному приміщенні два чи кілька видів птиці або птицю одного виду, але різних вікових груп. Та й за санітарно-ветеринарними нормами це є порушенням. Тобто одне приміщення — одна птиця. Працюємо по технології «пусто-зайнято», — розповідає Євгеній Бойко.  

Бройлерів він купує на Черкащині, де утримують батьківське стадо. М'ясо-яєчну птицю везе з Заходу України, качок — з Харківської та Черкаська областей, індиків — з Харківщини, несучок —  з Черкащини, де працює розплідник на імпортованих зі Словенії яйцях. 

Від загальних продажів 40% припадає на реалізацію птиці через магазини, а ще 60% продається прямо з машини. Тобто підприємець збирає замовлення в інтернеті, відповідно до них складає маршрут і розвозить птицю, як великим, так і малим господарствам та приватним домогосподарствам. Щодо останнього, то в замовленнях в інтернеті є великий ризик, оскільки клієнти можуть замовити птицю, та не факт, що заберуть її. Але хто не ризикує — той не отримує прибуток.

Тенденція 2. Домашня курятина перемагає промислову

Бізнес на вирощуванні птиці на сьогодні дуже актуальний. Найдешевший вид м'яса — це м'ясо птиці. Попит на нього є незалежно від регіону і сезону. Здавалося б, в цей напрямок важко зайти, оскільки конкурувати слід з великими птахофабриками. Але Євгеній Бойко розповідає, що невеликі господарства розвиваються не збільшенням кількості, а шляхом якості. Більшість птахівників, які займаються саме м'ясом, роблять ставку на вирощування крафтової курки-бройлера за системою вільного вигулу. 

Читайте також: Математика агробізнесу: вирощування перепілок — частина 1

«Наші клієнти, в яких вийшло запустити бізнес, в останні роки робили ставку на якість м'яса. Все більше людей, не тільки старших, а й молоді, надають перевагу крафтовій курці або, якщо говорити по-простому, домашній. Тому продавці такої курки мають стабільну реалізацію і купують у нас курчат цілий рік», — пояснює він.  

Також помітна тенденція, коли птахівники збільшують термін відгодівлі птиці з 35-42 днів до 60 днів. Такі кури мають насичений жовтий колір, у них утворюється підшкірний жир, що дає більш насичений смак. 

«Бачу, що клієнти, які обрали принцип промислового вирощування курей, тобто 35-40 днів — і забій, дуже страждають. Тому що конкурувати з великими виробниками вони не можуть за ціною і вони працюють з дуже малою рентабельністю до 10%. А крафтовики мають гарантовано 50% рентабельності, за умови наявності постійного ринку збуту і відсутності інфекційних захворювань», —  розповідає Євгеній Бойко.

Тенденція 3. Бізнес на яйцях може принести високу маржу

Євгеній Бойко вважає, що потенційно успішним в цьому сезоні може стати бізнес на яйцях. По-перше, економіка виробництва позитивна, оскільки ціна на яйця піднялася до історичного максиму — вроздріб яйця продавали по 65-75 грн/десяток. При цьому собівартість виробництва яєць у птахівників, які годували несучок повнораціонними кормами, становила 2,3 грн/шт., а у тих, хто виготовляв комбікорм самостійно — 1,5 грн/шт. Тому продавати навіть гуртом яйця по 45-50 грн/десяток дуже прибутково. 

Динаміка цін на яйця

«Ті кому вдалось продавати яйця в роздріб по 65-75 грн/десяток, в цьому році планують максимально збільшити поголів'я. Тому на курей-несучок в цьому році буде високий попит. Господарства, які тримали по 100-300 голів, готові збільшувати поголівʼя в 10-20 разів. Я не думаю, що прибутки будуть такі високі, як торік, бо всі насадять птицю. Але все одно яйця — це кожен день гроші», —  зазначає Євгеній Бойко.

Друга перевага в тому, що в Україні з'явилося багато кросів несучок, які дають яйця «як домашні». Підприємець наводить приклад кросу Lohmann Sandy, кури якого несуть кремові яйця. 

«Воно по кольору, як яйце від звичайної сільської курки. І покупці радо його купують. Тому що білі й коричневі яйця, вироблені в домашніх умовах, важче продати. Люди думають, що їх купили на фабриці й хочуть перепродати», — пояснює він.

Попри це, слід розуміти, що несучки — це дорога інвестиція. Тому що бройлери приносять дохід через 45-50 днів, в той час, коли несучки починають давати прибуток тільки через 4-5 місяців. 

Тенденція 4. Птахівники переходять на збалансовані корми

Комбікорм — це основа бізнесу на птахах. Без нього, як і без умов утримання, не вийде ані фізичний результат, ані фінансовий. Понад 70% людей, які вирощують птицю, включаючи фермерські господарства та домогосподарства перейшли на годівлю птиці збалансованими кормами. Ще 30% — це люди, які ще вчаться тільки на власних помилках, але все одно вони рано чи пізно переходять на професійні корми. 

Корм для птиці

«У нас було господарство, вони десь взяли курей несучок і тоді попросили нас про консультацію. Коли ми приїхали, то побачили, що кури мали просто страшний вигляд. В них був повністю викручений кіль. Вони годували комбікормом, який зробили власноруч і через необізнаність мали відповідний результат, який неможливо виправити. Бо кісткова система сформована неправильно, почалася проблема і з яйцями. І все через відсутність досвіду», — зазначив підприємець. 

Євген Бойко рекомендує використовувати повнораціонні комбікорми. Оскільки це гарантія того, що ви отримаєте молодняк відповідної структури, ваги та термінів. 

Звичайно з досвідом, можна робити корм самостійно, але коли птиця вже на  відгодівлі й пройшла критичний період розвитку. Тим паче зараз, коли вартість зерна  знизилась і вигідно виготовляти корм.

«Але все ж, якщо ви купуєте комбікорм, то шукайте його за доступною ціною. А не подивились в ТікТок, купили, а там ціна 600 грн за мішок. І тоді нема рентабельності. Якщо це несучки, то знайдіть виробника з ціною +/-300 грн/25 кг. Там буде рентабельність і результат стабільний», — рекомендує він.

Щодо власного асортименту, то з 2015 р. Євгеній Бойко співпрацює з компанією «Крамар». Він розповідає, що це був перший навмання обраний виробник зі зручною логістикою. Корм виявився дуже якісним, адже паралельно підприємець протестував понад 10 виробників, і всі вони були дорожчі мінімум на 30% за «Крамар», а за складом не відрізнялись. 

«Якщо склад практично однаковий, який сенс переплачувати взагалі не розумію. На жаль, в Україні є декілька розрекламованих брендів та марок, які не приносять результату. Покупці побачать рекламу, купують, а потім жаліються», — розповідає він.

Для прикладу корм «Крамар» дуже якісний, кожна гранула міцна, немає сколів. У птахівництві важко передбачити попит, а корми від «Крамар» приїжджають за 1 день, тому це дуже зручно. Ще одна перевага цього корму — це ціна на ринку, яка дозволяє вийти на рентабельність у птахівництві. Також компанія завжди на звʼязку з покупцями.

Засновник підприємства Олександр Крамар

Засновник компанії «Крамар» Олександр Крамар розповідає, що на початку повномасштабного вторгнення обʼєми продажу кормів зменшились. Його виробництво розміщене на Дніпропетровщині і чимала кількість клієнтів проживали на Херсонщині, Донеччині чи Миколаївщині. Відтак постачання в ці регіони майже або частково припинилось.

«Десь відбуваються військові дії, чимало людей виїхало, відтак у 2022 р. обʼєми виробництва кормів зменшились. Але останні 2 роки ми бачимо висхідну тенденцію і цьогоріч плануємо вийти на довоєнні обʼєми виробництва. Справді кількість птиці в домогосподарствах зростає і навіть там готові купувати професійні корми, вже не кажучи про фермерські господарства», — зазначає він. 

Наразі ареал продажу кормів «Крамар» значно розширився і тепер охоплює всю територію України. Для покупців компанія створила 2 лінійки: «Доброкорм» — дешевшого цінового сегмента та преміумкорми «Крамар».   

«Залежно від того, скільки корму ви купуєте варіюється ціна. Є спеціальні умови для ресейлерів, покупців в роздріб та на гурт. Тому тут варто звернутись до нас і ми детальніше розповімо про умови співпраці», — додав Олександр Крамар. 

Тенденція 5. Кількість охочих розводити птицю зростає

Памʼятаємо, як на початку повномасштабного вторгнення люди з великих міст почали переїжджати в села, влада країни агітувала засаджувати ділянки овочами чи заводити худобу. На ринку птиці тоді різко піднялись ціни, оскільки тваринницькі потужності були знищені. Проте, Євгеній Бойко розповідає, що загальна кількість його продажів з війною не змінилась. 

Євгеній Бойко 

«Зараз проблема з війною актуальна. Чоловіки пішли воювати й вдома залишились жінки. Вони не в змозі брати 200 бройлерів, як, наприклад брали з чоловіком. Тобто, вони купують 3-4 партії, але по 20-30 голів, скільки можуть самостійно виростити», —  пояснює підприємець.

Відтак в об'ємі продажі зменшились, але кількість охочих взяти птицю дійсно зросла. Також цікава тенденція, що якщо раніше основними клієнтами були мешканці сіл і містечок, то після 24 лютого збільшилась кількість покупців у містах, наприклад таких, як Кропивницький чи Черкаси. 

«Люди стають більш обізнаними. Вони читають про технології утримання та привабливість бізнесу в інтернеті, переглядають YouTube-канали чи TikTok, мотивуються цим і починають з  невеликих замовлень у 10-15-20 голів. Ну і тим паче, що багато людей через війну залишилось без роботи. Відповідно треба чимось сім'ю годувати. А вирощуючи курей ти ніколи не будеш в програші», —  зазначає він.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus