4 грудня 2017, 19:22, Україна

Українці виступили за гуманне утримання тварин на фермах

Соціальне дослідження зоозахисної організації «Відкриті клітки» та Київського міжнародного інституту соціології показало — 65 % українців вважають, що фермерські тварини повинні утримуватися в умовах, які не зашкоджують їх фізичному та психологічному стану. Про це повідомила прес-служба ГО «Відкриті клітки».

Частина українців, а саме 22 %, готові платити за продукцію більше, якщо вона виготовлена із використанням гуманних методів поводження з тваринами, що виключають жорстокі методи та страждання, а також передбачають забезпечення їх належної життєдіяльності.

Опитування стосувалося і такої проблемної теми як утримання курей несучок в тісних батарейних клітках. Оскільки в Європі все більшу популярність отримує продукція «cage free» (яйця від курей на вільному вигулі), у респондентів запитали, чи вважають вони утримання курей в клітках протягом всього їх життя неналежним способом поводження з ними. Більше половини опитаних, а саме 68 %, вважають клітковий спосіб утримання неналежним.

Нагадаємо, Nestlé повністю відмовиться від яєць курей кліткового утримання.

За словами кандидата ветеринарних наук, викладача Національного університету біоресурсів і природокористування України Марії Кучерук, для ефективнішого використання площі курятника кліткові батареї розташовують у три і більше ярусів. А це негативно відбивається на гігієнічних параметрах мікроклімату.

«По стандартах ЄС на кожну курку повинно припадати 4 кв. м площі. Однак в Україні немає нормативно-правових документів та організацій, що контролювали б цей процес» — повідомила Марія Кучерук.

За словами менеджера зі зв'язків з громадськістю ГО «Відкриті клітки Україна» Дарини Маханьової, Україна все ще знаходиться на тому етапі, коли продукція виробляється без урахування добробуту сільськогосподарських тварин.

«Як приклад, яйця, що в Європі маркуються в залежності від способу утримання курки, в Україні ж все ще розподіляються по категоріям тільки за характеристиками самих яєць (розмір, шкарлупа і .д.). Тільки за останній рік 15 рітейлерів у сусідній Польщі відмовилися від яєць курей кліткового утримання у ланцюгах постачань», — заявила Дарина Маханьова.