24 грудня 2017, 13:19, Садівництво

Через 5 років Україна зможе задовольнити внутрішній попит на лохину — думка

На думку засновника розплідника «Брусвяна» Ліліани Дмитрієвої, потрібно ще близько 6 – 8 тис. га під лохиною, щоби наситити внутрішній ринок. Експерти вважають, що на такі обсяги фермери вийдуть через п’ять-шість років, повідомляє mind.ua.

Лохина — «маркетингова» ягода. Вона нова для ринку, мода на неї сформувалася недавно, тому вирощують її поки що мало. До того ж на відміну від полуниці чи малини, вона порівняно довго зберігається — до тижня, та добре піддається заморожуванню. Це дозволяє зберегти зовнішній вигляд і смакові якості, чого немає, наприклад, у полуниці.

Лідером із вирощування лохини стала Житомирська область — під цю культуру тут відведено 400 га. Також великі площі посадки ягоди у Волинській і Київській областях. За оцінками експертів, сумарні площі лохини в Україні становлять понад 1 тис. га, що майже в 1,5 рази більше, ніж, наприклад, займає малина.

Для того, щоби висадити 1 га лохини, буде потрібно $10–20 тис. Перший промисловий урожай можна отримати на третій рік. Кущі плодоносять до 50 років. З 1 га можна зібрати до 12 т ягоди.

Витрати на вирощування кілограма лохини становлять 10–15 грн. Водночас в сезон у роздріб лохину продають по 250–350 грн/кг, при оптовій ціні закупівлі — від 80 грн/кг.
Варто зазначити, що понад 85 % лохини українського виробництва йде на експорт. Основні покупці — Нідерланди, Білорусь, Польща, Австрія і Великобританія.