26 січня 2018, 12:01, Україна

У НААН обговорили можливості  впровадження біоенергетики в сільське господарство

Під час засідання бюро Президії Національної академії аграрних наук України яке відбулося 24 січня було розглянуто питання наукового забезпечення енергетичної автономізації агропромислового виробництва, повідомляє прес-служба НААН.

Учасники засідання зазначили, що в плані енергозаміщення найбільш стабільним і керованим для реалізації в процесах виробництва сільськогосподарської продукції є використання енергоносіїв, вироблених за технологіями біоенергетики. Вони можуть бути у вигляді твердих, рідких та газових видів біопалив, які використовують, відповідно, для отримання теплової енергії або, як пальне у двигунах внутрішнього згорання.

У Бюро Президії наголосили, що виробництво сільськогосподарської продукції потребує значних затрат праці, матеріально-технічних та енергетичних ресурсів. У структурі собівартості с/г продукції частка витрат на енергетичні ресурси становить у рослинництві 12 - 30 %, у тваринництві 14 - 35 %. Основним енергетичним ресурсом, який використовується в сільськогосподарському виробництві є нафта і продукти її переробки, вартість яких постійно зростає.

Сьогодні Україна імпортує близько 73 % нафти й нафтопродуктів. Імпортозамінність та висока вартість енергетичних ресурсів і зумовили пошук альтернативних джерел енергії та шляхів зменшення їх витрат.

На засіданні, з-поміж іншого, було окреслено завдання науковим установам Академії щодо розробки Концепції енергетичної автономізації агропромислового виробництва та сільських територій; співпраці наукових установ НААН із науковими установами НАН України та МОН України щодо проведення комплексних досліджень із вирішення питань енергетичної автономізації агропромислового виробництва та сільських територій.