Глобальне потепління скоротить урожай пшениці вдвічі — вчені

17 лютого 2018 290 0
Глобальне потепління може скоротити урожай пшениці вдвічі
Kurkul.comГлобальне потепління може скоротити урожай пшениці вдвічі

Згідно з результатами нового дослідження, вирощування пшениці, сої та кукурудзи наполовину зменшиться вже до кінця століття. Причина — у глобальному потеплінні. Вчені розробили комп’ютерну модель того, як згадані культури зреагують на поступове підвищення температури. А потім перевірили це на реальних прикладах, повідомляє independent.co.uk.

Виявилося, що прогнозовані реакції збіглися з дійсністю. Без значного скорочення викидів тепла урожай кукурудзи в США може знизиться майже на 50 % вже до 2100 р.

Соєві культури стануть давати приблизно на 40 % менше врожаю, пшениця — на 20 %. Оскільки США є одним із найбільших у світі експортерів сільськогосподарських культур, різке скорочення врожайності серйозно підніме ціни на продукти харчування в усьому світі. Це може спричинити нестачу продовольства в країнах, що розвиваються.

«Завдяки спостереженням, ми змогли зрозуміти, що високі температури несуть загрозу с/г культурам. А тепер ми ще й розуміємо, як саме це відбувається. Адже комп’ютерні симуляції, які ми проектуємо, ґрунтуються на надійних знаннях із фізики, хімії, біології й на великій кількості даних і розроблених алгоритмах. Звичайно, ми називаємо їх моделями, тому що вони не можуть представляти всю складність системи посівів», — розповів вчений із Потсдамського інституту досліджень впливу на клімат Бернхард Шаубергер.

Однак дослідники заявили, що фермери можуть запобігти втратам врожаю за рахунок збільшення зрошення. Воно може стати важливим засобом адаптації до потепління, яке пом’якшить його найсерйозніші наслідки. Однак цей шлях до порятунку обмежений браком водних ресурсів у деяких регіонах.

Однак прихильники кліматичного скептицизму (ті, що відкидають антропогенний фактор у зміні клімату) стверджують в один голос, що ефект підвищеного вуглекислого газу в повітрі призведе зовсім до інших наслідків. Вони вважають, що потепління призведе до «глобального озеленення» — приблизно до 2050 р. дерева й чагарники розширять свої «володіння» в Арктиці більш, ніж на 50 %.

Дослідники ж зазначають, що впливу додаткового вуглецю в атмосфері недостатньо, щоби протистояти зниженню врожайності сільськогосподарських культур через підвищення температури. Крім того, поки вчені не вивчили ефект «надзвичайно високих температур 36 ° С». Подібна температура, ймовірно, ще більше нашкодить врожайності.

Виконано за допомогою Disqus