19 квітня 2018, 10:21, Пасіка

Експортна ціна меду не зростатиме найближчі два роки

Перспектив для зростання експортної ціни на мед немає. Про це повідомляється на сайті  компанії Асканія-Пак.

«Такі перспективи виходять з того, які обсяги меду на поточний день ще залишилися на руках в українських пасічників й експортерів, і які можуть бути запропоновані на експорт до кінця поточного сезону (на наш погляд, цього обсягу достатньо для того, щоб задовольнити попит і Європи і США)», — повідомляється на сайті Асканія-Пак.

За оцінками експортера, медозбір в наступному сезоні буде не меншим ніж 2017 р. А значить, збережеться і надлишок меду, який негативно вплине на експортну ціну і в наступному сезоні.

Читайте також: Український мед виявився найдешевшим у світі

На прибуток вітчизняних бджолярів вплине й проблема з дотриманням харчової безпеки в українських медових продуктах.

«Скажемо відверто, якби європейські або американські компанії-імпортери зі своїми аудитами їздили не тільки до експортерів, а й вимагали відвідування пасік і місць зберігання меду у пасічників, Україна б ніколи не знала такого обсягу експорту. Більш того, ми впевнені, що такі вимоги у них з'являться найближчим часом», — вважають в компанії-експортері.

На думку фахівців Асканії-Пак, вітчизняні бджолярі можуть збільшити прибуток якщо підвищать якість виробництва — скоротять втрати поголів’я під час зимівлі, збільшать збори меду з бджолосім’ї та перестануть використовувати антибіотики.