Український мед виявився найдешевшим у світі

18 квітня 2018 1707 0
Український мед виявився найдешевшим у світі
pixabay.com

Виробники меду розповіли, яка продукція найменше цінується на світовому ринку. Український мед відноситься до найдешевшої категорії. Про це йдеться на сайті Асканія-Пак.

Мед з низьким співвідношенням фруктози/глюкози (нижче 1,1) коштує найдешевше. Такий мед природно дуже швидко кристалізується. Його використовують в рівній мірі в трьох напрямках: в промисловому ринку; на споживчому ринку, але в якості дешевого доповнення для зменшення вартості сортового меду; або для виробництва крем-меду.

«Український соняшник, на жаль, відноситься саме до цієї категорії. Відповідно Україна, разом з Китаєм, Аргентиною, Індією та В'єтнамом забезпечують основну частку світового попиту на мед з низьким співвідношенням фруктози /глюкози», — ідеться в повідомленні.

Найбільша частка на світовому ринку належить медові зі співвідношенням фруктози/глюкози більше 1,35. Це так зване різнотрав'я. Цей мед сам по собі повільно кристалізується, а після пастеризації здатний залишатися в рідкому стані до двох років.

Він користується стабільно високим попитом і серед споживачів і серед виробників. У тому числі і завдяки тому, що разом з хорошими споживчими властивостями має середню ціну. Такий мед постачають Аргентина і Китай.

Дещо вищу цінову категорію займає сортовий мед. Найбільшим попитом користується мед з акації, липи, цитруса. Найдорожчим медом є мед з Манука, який виробляють лише в Новій Зеландії та Австралії.

Але не весь сортовий мед користується однаковим попитом. У більшості країн світу найбільшим попитом користуються світлі сорти меду.

Досить нова категорія, що динамічно розвивається — органічний мед. У всьому світі зараз існує тенденція до здорового харчування.

Існуюча пропозиція органічного меду повною мірою не задовольняє попит. Тож на цей мед існує стабільна і досить висока ціна.

Все ж, український мед має певні переваги, що дозволили створити можливість для зростання експорту:

  • натуральність;
  • досить нейтральний смак і колір, що дає можливість використовувати його в харчовій промисловості, або змішувати з іншими сортами меду для досягнення певних характеристик бленда;
  • ціна;
  • географічна близькість до основного ринку споживання (Європа).

Основною експортною перепоною є видова бідність (99% українського медозбору складає соняшник). Соняшниковий мед не відповідає потребам ринку.

Виконано за допомогою Disqus