30 травня 2018, 13:34, Цукор

Цього року цукрового буряка посіяли найменше за три роки

Аграрії змушені зменшувати посіви цукрового буряку через несприятливу цінову ситуацію. Цього року посівні площі під цукровими буряками виявилися найнижчими за останні три роки. Про це у своєму блозі на УНН написав аналітик сировинних ринків і сільського господарства НАЦУ «Укрцукор» Василь Долінський.

«Через несприятливу цінову ситуацію аграрії змушені значно зменшувати посіви, а деякі цукрові заводи взагалі відмовились переробляти цукровий буряк у наступному сезоні. У результаті, маємо найменші посівні площі за останні три роки. Більше того, агрономічні служби підприємств незадоволені ситуацією на своїх полях і вже занижують прогнози щодо густоти та врожайності», — пояснив Василь Долінський.

За його словами, загалом у поточному сезоні інтерес до вирощування цукрових буряків згасає, господарства не побачили бажаної картини на своїх полях і сподіваються, що дощі покращать ситуацію.

«За попередніми оцінками, середня густота посівів складе менше 98 тис. рослин на 1 га, коли в минулому році з урахуванням всіх несприятливих факторів густота складала 103 тис. рослин на 1 га. Навіть попри знижену густоту та за оптимальних погодних умов все ж можна отримати гарний урожай», — оцінив ситуацію аналітик.

За словами Василя Долінського, виробництво цукрового буряку зменшиться орієнтовно на 10% і коливатиметься в межах 13,1 млн т. Відповідно, виробництво цукру становитиме близько 1,75 млн т, що на 17% менше цьогорічного показника.