1 серпня 2018, 16:46, Україна

Україна збільшила поставки агропродукції до країн Азії та СНД

Основними зовнішніми ринками збуту аграрної продукції залишаються Азія, Африка, ЄС та СНД. За перші півроку 2018 р. їх сумарна частка збільшилася і склала майже 97% вартості українського експорту сільгосппродукції. Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, у січні-червні 2018 р. обсяги зарубіжних поставок вітчизняних продуктів харчування до країн Азії та СНД зросли на фоні зменшення експорту до Євросоюзу та Африки.

Азійські країни, які вже кілька років поспіль є основними імпортерами української аграрної продукції, за січень-червень 2018 р. закупили українського продовольства на $3,7 млрд, зазначив експерт. Частка Азії за цей період склала 43,2% від загального експорту аграрної продукції.

Близько третини вітчизняного експорту сільгосппродукції — 30,4% — припадає на країни Європейського Союзу. За І півріччя 2018 р. вони закупили українського продовольства на $2,6 млрд.

 Обсяги експорту до країн Африки склали $1,3 млрд — 14,6% від загального експорту аграрної продукції.

«Зберігається тенденція пожвавлення експорту вітчизняної сільгосппродукції до країн СНД, яка намітилася торік. Країни цього регіону за січень-червень 2018 р. імпортували українського продовольства на $0,7 млрд, що склало 8,6% від загального експорту аграрної продукції», — ідеться в повідомленні.

Рейтинг країн-імпортерів за підсумками 2018 р. виглядає так:

Ці сім країн забезпечили понад 47% доходів від експорту продукції агропромислового комплексу у І півріччі 2018 р.