Аміак цього року почали видавати на місяць раніше

31 серпня 2018 91 0
Аміакопровід
Slovo.odessa.uaАміакопровід

Цього року аміак почали видавати у серпні, що значно раніше, ніж у 2017 р. Тоді видачу розпочали у вересні. Про це повідомляє прес-служба ДП «Укрхімтрансаміак».

«Видача аміаку споживачам через роздавальні станції аміакопроводу «Тольятті-Одеса» розпочалася значно раніше, ніж минулого року. Цьогоріч — у серпні. До слова, у 2017 р. осінній сезон стартував на місяць пізніше — з вересня», — зазначає в.о. директора ДП «Укрхімтрансаміак» Валентин Шліхта.

Як вважає виконуючий обов’язки керівник держпідприємства, це, перш за все, пов’язано з природними умовами — змінами клімату, значним потеплінням та раннім дозріванням врожаю. У зв’язку з перерахованими вище чинниками, зростає потреба у внесенні рідких добрив, бо ґрунт після жнив вкрай потребує відновлення рівня поживних речовин.

За результатами дослідження, ефективність рідкої форми не поступається твердим і гранульованим добривам. Внесення безводного аміаку у комбінації з фосфорними та калійними добривами забезпечує суттєве зростання рівня врожайності — у середньому приблизно у два-три рази.

Суттєвою перевагою є спосіб внесення в ґрунт — доведено, що локальне внесення забезпечує більш рівномірне розподілення азоту і, на відміну від нітратних форм азотних добрив, аміак міцно зв’язується з ґрунтом та затримує вологу навіть в умовах її нестачі.

Посушливе літо, інтенсифікація вітчизняного сільського господарства, висока (82%) концентрація азоту у рідкому аміаку, нижчі працезатрати (у порівнянні з іншими видами добрив) у процесі повністю автоматизованого процесу внесення — все це є значущими факторами, які впливають на зростання попиту серед українських споживачів на рідкий аміак останніми роками.

Виконано за допомогою Disqus