14 жовтня 2018, 11:58, Садівництво

В окупованому Криму зникають виноградники

Дії адміністрації Російської Федерації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя ставлять під загрозу існування виноробної галузі на Кримському півострові. Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ).

«За результатами спеціальної обробки даних з відкритих джерел та космічних знімків виявлено занепад виноградарства та знищення виноградників на території Судакської долини (район міста Судак, тимчасово окупована територія АР Крим)», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що станом на 2012 р., площа виноградників Судакської долини становила 743,9 га. Після анексії Кримського півострову площа виноградників різко скоротилася на 46% і зараз становить 397,8 га.

Причинами цього є:

  • заліснення виноградників (заросли деревами та кущами) — 17,4 га;
  • покинуті ділянки (не обробляються) — 17, 6 га;
  • викорчувано виноградників — 59, 4 га;
  • прорідження (зменшилась кількість кущів винограду) — 251,7 га;

«Одними із основних чинників погіршення ситуації є незаконні дії окупаційної влади на території АР Крим, зокрема це: незаконне відчуження земель, будівництво об’єктів інфраструктури і прокладення доріг на території виноградників, низький контроль окупаційної влади за землевпорядкуванням», — зауважують у МінТОТ.

Повідомляється також про загальну невтішну динаміку скорочення площ плодоносних виноградників в АР Крим за час окупації Росією Кримського півострова. Станом на 1 січня 2013 р. їх площа складала 20,5 тис. га, а в 2017 р. — 14,1 тис. га, що на 30% менше. Окреме занепокоєння викликає зниження врожайності з 5,6 до 3,54 т/га.