Україна може потрапити до лідерів з експорту сої — думка

30 січня 2019 205 0
Україна може потрапити до лідерів з експорту сої — думка

На зустрічі Міжнародної асоціації «Дунайська соя» обговорили питання поставок на ринок ЄС української сої та вимоги до такої продукції. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

Як зазначив президент асоціації Donau Soja Маттіас Крьон, в Європі питання забезпечення рослинним протеїном стає одним з найбільш важливих на сьогодні.

«Звичайно, коли мова йде про рослинний протеїн, мається на увазі не лише соя, але соя є одним з найважливіших джерел рослинних білків. Що це означає для України, країни, яка вирощує більш ніж 2/3 загальноєвропейського обсягу сої? Це означає, що за певних умов Україна може посісти гідне місце на європейському ринку зі своєю продукцією», — зазначив Маттіас Крьон.

Він повідомив, що за виконання певних умов поставок сої український виробник матиме змогу безперешкодно вийти на ринок ЄС. Ці умови прописані у декларації, що її ще влітку 2017 р. підписали уряди 14 країн.

«Це дуже важливий для України документ, він містить цінні положення про поставки сої, поставки протеїну з третіх країн, розрахунку їхньої доданої вартості від Європейського Союзу. Отже, Україна буде визнаватися як одна з країн, яка постачає такий стратегічний продукт до Європейського Союзу. Але йдеться саме про забезпечення соєю, протеїном без ГМ. Саме такий напрямок, така політика розвивається в країнах Східної Європи, країнах-сусідах України — Польщі і Угорщині, які поступово переходять до постачання і використання якраз не ГМ сої», — розповів президент асоціації.

Також Маттіас Крьон повідомив, що важливим є виробництво сої за сталими критеріями. Дуже важливо, зазначив він, що стандарти асоціацій «Дунайська соя» та «Європейська соя» визнані всіма європейськими асоціаціями, як стандарт сталого виробництва сої. Тож українські виробники мають змогу, пройшовши сертифікацію, долучитися до європейського ринку.

«Потрібно знати, що за стандартами заборонена така агрономічна операція, як десикація. Зрозуміло, що потрібні деякі зусилля виробнику, щоб виробляти відповідну продукцію. Але й вигоду у разі дотримання вимог європейського стандарту виробник отримає набагато більшу. Україна, як країна з давньою традицією виробництва якісних сільськогосподарських продуктів, продуктів переробки, харчових продуктів, цілком зможе відігравати помітну роль на ринку ЄС», — підсумував Маттіас Крьон.

За перший рік роботи асоціації в Україні, повідомив її президент, близько 5% посівних площ сої сертифіковано за вказаними стандартами. Це гарний початок, вважає він.

В свою чергу, заступник міністра аграрної політики Віктор Шеремета, запевнив, що українські виробники можуть інтегруватися у європейські ринки не лише як постачальники продукції, але й як покупці якісного насіння.

«Фермерів цікавить зараз насіння і української селекції, і зарубіжної. Ми змінили напрямки. Це меседж для іноземних інвесторів, щоб заходили на український ринок сої», — повідомив він.

Виконано за допомогою Disqus