Міністерка закликає підписати петицію узаконення медичного канабісу

3 лютого 2019 76 0
В.о. глави МОЗ Уляна Супрун
korrespondent.netВ.о. глави МОЗ Уляна Супрун

В.о. глави МОЗ Уляна Супрун підписала петицію, щодо узаконення вживання канабісу у медичних та наукових цілях і закликає до цього інших. Міністерка зауважує, що марихуана допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при деяких важких захворюваннях і станів. Про це повідомляє Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Напередодні, 30 січня, на сайті Ради зареєстрували петицію з вимогою внести зміни до законодавства, щоб дозволили використовувати канабіс в Україні у медичних та наукових цілях.

У світовій практиці вже звичним є використання канабісу у медицині, звісно, з певними застереженнями.

Міністерка зазначає, що медична конопля, завдяки доведеним лікувальним і паліативним діям, дозволена у 25 штатах США, Австралії, Канаді. ЇЇ використання також давно врегульовано в багатьох європейських країнах. В Ізраїлі, Румунії, Македонії та Пуерто Ріко канабіс заборонений, проте дозволений у випадках невиліковних хвороб.

«Щодо України, то в нас повністю заборонено використання медичного канабісу в лікувальних та наукових цілях. Хоча застосування таких препаратів допомогло б майже двом мільйонам громадян, які страждають від хронічного болю та інших розладів», — наголосила Супрун.

Медичний канабіс застосовують у таких випадках:

  • Хвороба Альцгеймера. Є істотні докази того, що регулярне помірне споживання канабісу допомагає сповільнити прогрес хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних хвороб.
  • Рак. Головною цінністю медичного канабісу є паліативна допомога онкохворим. Втім, клінічні дослідження на людях наразі показали можливість використання канабісу в лікуванні базальноклітинного раку.
  • Хронічний біль. Масштабні рандомізовані подвійні сліпі клінічні дослідження показали ефективність та безпечність канабісу при хронічному болі.
  • Синдром подразненого кишківника, у тому числі хвороба Крона та виразковий коліт. Цілих 50% пацієнтів із хворобою Крона повністю одужали, а 90% відчули значні покращення.
  • Множинний склероз. Канабіс — ефективний і безпечний паліативний засіб при цій хворобі. Крім того, дослідження вказують на можливий лікарський ефект канабісу у відновленні мієлінових оболонок нейронів при МС.
  • Епілепсія у дорослих і дітей. Медична конопля знижує частоту і тривалість епілептичних нападів, у тому числі — при епілепсії, що не піддається медикаментозному лікуванню.
  • Нудота і блювота внаслідок хіміотерапії.
  • У США медичний канабіс призначають також у разі посттравматичного синдрому і глаукоми.
  • Є низка робіт, що довели ефективність медичного канабісу при тривожності, порушеннях сну та депресії.

Міністерка також наголошує, посилаючись на результати досліджень, що медичний канабіс має і побічні ефекти — запаморочення, байдужість, порушення пам’яті та звикання, погіршення стану при серцево-судинних та респіраторних хворобах.

Проте, перед будь-яким призначенням, лікарі аналізують і зважують користь і ризики застосування, та виписує такі препарати лише за необхідності.

Виконано за допомогою Disqus