13 лютого 2019, 16:30, Молоко

На Миколаївщині з молочної ферми зробили багатофункціональний кооператив

Кооператив «Мальва» знаходиться у селі Лоцкине Баштанського району Миколаївській області. Його заснували трохи більше двох років тому. Про це повідомляє agro-yug.com.ua.

«21 листопада 2016 р. наш кооператив був зареєстрований. Активно в роботу ми включалися практично два місяці ― входили в курс, ознайомлювалися зі своїми обов’язками, почали розуміти, що ми можемо зробити в цьому направленні. І, чесно кажучи, на сьогоднішній день ми ще досі вчимося і все більше розуміємо свої можливості», ― розповідає голова кооперативу Любов Ходаріна.

Кооператив був заснований на базі сімейної ферми, яка займалася молочарством. Зараз до складу кооперативу входять три такі ферми, що спеціалізуються на заготівлі молока: дві діючі, а третя в процесі добудови та поповнення поголів’я.

«Будують ферму господарі за свій рахунок. Але кооператив співпрацює з організаціями, які надають допомогу у придбанні устаткування, яким можна обладнати сімейні ферми», ― зазначила голова кооперативу.

За її словами, на першій фермі 20 голів та доповнюють другий корпус ― там вже є 4 голови дійного стада і 6 ремонтних телиць. Навесні планують запустити ще один корпус ремонтного стада на 10 голів.

Друга сімейна ферма на сьогоднішній день має 24 дійного стада, 10 ремонтного та виробник ― бик. Також на ній запускають другий корпус.

Окрім цього, при сімейних фермах планується установка танків охолоджувачів, в яких буде утримуватись молоко задля покращення якості молока. Саме молоко кооператив здає до молочного концерну «Лакталіс».

Ще одним вектором роботи кооперативу є обробіток землі. Так, у СОК є відповідна техніка, за допомогою якої обробляється земля членів кооперативу.

Новим направленням кооперативу стало ягідництво, а саме вирощування малини.

«Це новий напрямок для нас, який ми на сьогоднішній день пробуємо. При створенні групи, яка буде займатися ягодами, було бажаючих 4 сім’ї, але з успішними результатами поки що є дві сім’ї. Але всі ці люди є членами нашого кооперативу», ― наголосила Любов Ходаріна.

Вона також додала, що деякі люди виявили бажання стати членами кооперативу та займатись горіхом, тим самим розширити спектр роботи СОКу. Але це також поки плани на майбутнє