Свинарство виходить з кризи після падіння попиту на 20%

8 березня 2019 1176 0
Свинарство виходить з кризи після падіння попиту на 20%
ksonline.ru

Світові обсяги виробництва та споживання свинини складають близько 112 млн т, залишаючи свинину м'ясом номер один у світі. Щодо ситуації в Україні, то тут теж констатується зростання до 1,5% за обсягами як виробництва, так і споживання свинини. Про це повідомив  Артур Лоза, незалежний консультант у галузі свинарства  під час V Британсько-українського агробізнес-форуму «Свиноферма майбутнього», організатором якої виступило Посольство Великої Британії в Україні. 

Експерт додав, що хоча до обсягів виробництва та споживання курятини свинині далеко, все ж українське свинарство живе, незважаючи на сучасні проблеми галузі.

«Як і в будь-якій іншій галузі, у свинарстві попит є рушійним фактором розвитку бізнесу. Максимальний показник попиту на свинину в сучасній історії України було зафіксовано у 2013 році — він склав 990 тис. т.  Після анексії Криму та розв’язання бойових дій на Сході України Російською Федерацією в 2014 році стрімке падіння економіки суттєво вплинуло на галузь — обсяг попиту впав майже на 20%», — нагадав Артур Лоза.

У 2015 році в РФ заборонили імпорт української свинини, що стало серйозним ударом для галузі. Та попри всі негаразди свинарство залишалося у відносно стабільному стані. Сприяли цьому інертність галузі — тут завжди з певним запізненням реагують на нові загрози, що з’являються на ринку, а також сформований кістяк виробників, які продовжили працювати в цьому бізнесі незважаючи ні на що. Тому, за словами Артура Лози, вже в кінці 2017 року почали спостерігатися ознаки позитивної динаміки для галузі.

Більше про підсумки форуму читайте в матеріалі Виклики та перспективи для свинарства: репортаж із форуму «Свиноферма майбутнього» на Кurkul.com.

Виконано за допомогою Disqus