10 червня 2019, 09:56, Агрохімія

Експерти порадили, як подолати тепловий стрес с/г культур

В зв’язку із спекотним літом, посівам сільськогосподарських культур загрожує дефіцит вологи і значний тепловий стрес. А це може спричинити суттєвий недобір врожаю. Повідомляє прес-служба компанії «UKRAVIT».

Через аномальні умови культури слабко розвиваються, частіше, ніж здорові рослини, вражаються шкідниками і хворобами, гірше плодоносять. У комплексі це позначається не лише на кількісних, а й на якісних показниках вирощеної продукції.

«Аналізуючи світовий досвід, ми бачимо ефективні приклади подолання теплового стресу культур за допомогою підживлення легкодоступним кремнієм. Обробка цим елементом формує на рослинах захисний біокремнієвий екран, який зменшує їх температуру на 4-50С і знижує транспірацію на 20-30%. Крім того, кремній має властивість накопичувати і зберігати воду в організмі культур. А зважаючи на його стимулюючий вплив на розвиток кореневої системи культур, він поліпшує поглинання нею води», — повідомив керівник напрямку продуктів і сервісів мікродобрив компанії «UKRAVIT» Сергій Адаменко.

Для підвищення стійкості культурних рослин до високих температур та інших стресів експерт рекомендує своєчасно підживлювати їх концентрованими легкозасвоюваний добривами Авангард Кремній Біо марок А та В.

За його словами, спочатку, коли рослини потребують більше кремнію, варто застосовувати добриво Авангард Кремній Біо марки В, в якому він превалює. А от для пізніших фенофаз підійде добриво марки А — за рахунок високого вмісту калію у доступній культурам карбонатній формі воно позитивно впливає на показники якості і товарності врожаю.

«Щоб скорегувати жорсткість і рН води робочого розчину, потрібно додавати до нього підкислювач Айворі або підкислювач-кондиціонер Айворі Плюс у нормі 150-420 мл на 100 л води, залежно від показників якості вашої води», — додав Сергій Адаменко.

Читати за темою: Додаткові фунгіцидні обробки збережуть врожай плодових і винограду