Агроном розказав секрет максимальної ефективності ЗЗР

12 червня 2019 178 0
Агроном розказав секрет максимальної ефективності ЗЗР

У компанії «Західний Буг» почали застосовувати систему пом'якшення і підкислення води і вже в перший рік побачили більш високу ефективність роботи ЗЗР.

Про це розповів старший агроном-аналітик холдингу Дмитро Костарєв журналістам Latifundist.com в рамках проекту Smart Field.

Читайте Smart Field 2.0: Західний Буг: Коли класичний підхід не працює

«Коли ми спілкувалися з закордонними фахівцями, вони нам відразу сказали: «Хлопці, якщо ви не готові цю воду пити, ви не можете нею обприскувати. Тобто ви повинні бути впевнені, що ця вода максимально якісна і чиста». Раніше ми не замислювалися над тим, звідки брати воду для обприскування. Потім же виникало питання: чи ЗЗР не спрацювали, чи з термінами внесення не вгадали. Ми в перший же рік побачили, що вся вода у нас має підвищений вміст кальцію, а значить, для більшості ЗЗР не підходить. Тому що ефективність діючих речовин препаратів в жорсткій воді в рази знижується», — пояснює агроном.

За його словами, з тих пір в лабораторії компанії аналізують і готують воду для будь-яких препаратів. 

Дмитро Костарєв розповів, що питання про власну лабораторію на підприємстві постало 7 років тому. Керівництво компанії було переконане, що йде перевитрата коштів за статтею «Живлення рослин», і саме тут є велика зона для економії.

«Спочатку ми звернулися в державні лабораторії. Але 7 років тому стан справ був далеко не задовільним. Аналіз одних і тих же зразків ґрунту в різних лабораторіях показував різні результати. До того ж, не було достатньої кількості фахівців, які могли б якісно інтерпретувати отримані дані. Відповідно, ми вирішили, що будемо «копатися» в цьому самі », — розповів старший агроном-аналітик холдингу.

Протягом 6 років «Західний Буг» робить аналізи ґрунтів і листову діагностику у власній лабораторії. Вже 3 роки компанія пропонує дану послугу своїм клієнтам. За словами Дмитра Костарева, це дозволяє покрити витрати на утримання лабораторії, які складають майже 3 млн грн на рік.

Аналіз ґрунту дозволив «Західному Бугу» скорегувати систему живлення рослин. Але цього недостатньо, щоб зрозуміти повну картину, вважають в агрохолдингу. Тому тут також проводять листову діагностику рослин. І на основі її результатів оптимізують технологію позакореневого підживлення. Перші два роки планомірно досліджували рослини з усіх полів, зараз — за потребою.

Виконано за допомогою Disqus