Фермера викрили на підпалі стерні

17 липня 2019 549 0
Фермера викрили на підпалі стерні
Фото Сергія Кузьмука

На орендованих полях біля села Дачне Біляївського району на Одещині горіла стерня. В цей час там працював трактор, а фермер у лісосмузі спокійно спостерігав за ситуацією. Його викрили депутат райради Сергій Кузьмук та голова Дачненського мисливського колективу Віталій Головань. Вони стверджують, що орендар спеціально таким варварськими методом обробляє землю після збору врожаю. Повідомляє bilyayivka.city.

За словами депутата, спочатку вони помітили на полі дим, повідомили до пожежної частини та поліції і поїхали на місце. На території, яка вже вигоріла, працював трактор — дискував ґрунт, а в лісосмузі за дійством спокійно спостерігав сам орендатор.

«На запитання, що відбувається, фермер заявив, що не має до цього відношення, хто підпалив стерню –— не знає. Не знав він, як пояснити, чому на випаленому полі працює його трактор, і чому й досі не викликав пожежних», — розповів Сергій Кузьмук.

Депутат зауважив, що оперативний штаб райдержадміністраці, куди входять представники поліції, ДСНС та інших служб, повинні робити виїзди на територію району, розмовляти з аграріями, щоб в подальшому не допускати таких ситуацій.

Читати за темою: На Донеччині та Хмельниччині горіли пшеничні поля

Нагадаємо, що під час спалювання стерні, соломи і пожнивних залишків, згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність грунту. Разом зі стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур`яни. Окрім цього, таке випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх полях або в лісосмугах, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі тощо. 

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою