Переробній галузі України гостро бракує зерна твердих сортів пшениці — думка

20 липня 2019 74 0
Переробній галузі України гостро бракує зерна твердих сортів пшениці — думка
Facebook

Через дисбаланс попиту та пропозиції продовольчого жита на внутрішньому ринку в Україні істотно коливаються ціни на окремі види хлібобулочної продукції. До того ж ціна на житнє борошно з початку поточного року зросла більш ніж удвічі — до 11 тис. грн/т. Повідомляє agro-yug.com.ua.

На думку голови «Укрхлібпрому» Олександра Васильченка, сьогодні в Україні достатньо сучасних потужностей для виробництва продукції з твердих сортів пшениці (макаронні вироби). Водночас відсутність посівів такого сорту пшениці в країні стримує розвиток здорової конкуренції продукції власного виробництва з високою доданою вартістю.

Голова об’єднання зазначив, що ціна на житнє борошно з початку поточного року зросла більш ніж удвічі — до 11 тис. грн за тонну, а загалом за п’ять місяців 2019 р. ціни на хліб житній та житньо-пшеничний зросли в середньому на 7-8%.

Олександр Васильченко також наголосив на необхідності перегляду стандарту на пшеницю в частині показників вмісту в ній клейковини і білку, що гарантувало б відповідні хлібопекарські властивості борошна для виробництва хліба високої якості.

Також він звернув увагу, що для вітчизняного ринку хліба та хлібобулочних виробів характерний високий рівень конкуренції. Частка пропозиції з боку шести найбільших суб’єктів господарювання на внутрішньому ринку не перевищує 40%, а виробничі потужності хлібопекарської галузі не використовуються в повному обсязі.

Читати за темою: З початку року ціна хлібу зросла майже на 7%

Виконано за допомогою Disqus