17 серпня 2019, 10:30, Садівництво

Натуральні соки зростуть в ціні на 5-7% — думка

Виробники яблук погнозують, що цьогоріч зберуть на 20% менше врожаю, ніж у 2018 р. Зниження врожаю позначиться на собівартості натуральних яблучних соків, що зросте на 5-7%, пише EastFruit.

Про це розповів директор департаменту садівництва та горіхоплідних культур ТОВ АПК «Маїс», котре виробляє соки прямого віджиму (ТМ «Найсік») Олександр Самойленко.

На думку спеціаліста, не вдасться уникнути подорожчання і в інших сегментах соків через зростання вартості сировини.

Нагадаємо, що ЄС очікує зібрати в 2019 р. 10,56 млн т яблук, що на 20% нижче, ніж в 2018 р. і на 8% нижче, ніж середній врожаю яблук за попередні три роки, в які входить і рекордно дефіцитний 2017 р., коли значна частина садівників Європи сильно постраждала від весняних заморозків. Такий прогноз оприлюднили фахівці Всесвітньої асоціації з яблук і груш (WAPA).

Сергій Українець: Споживач чекає від нас експериментів зі смаками соків

Однак експерти Української плодоовочевої асоціації (УПОА) прогнозують скорочення урожаю промислового яблука в Україні, але зросте врожай якісних яблук в наступному сезоні.

«Така ситуація зумовлена збільшенням урожайності в нових інтенсивних садах, які були закладені починаючи з 2013 по 2018 роки. Таких садів доволі багато, і вони лише починають виходити на повне плодоношення. За нашими оцінками, збільшення врожайності в таких садах практично повністю компенсує втрати, які були викликані несприятливими погодними умовами в західних регіонах країни і розкорчуванням садів після збиткового сезону», — говорить аналітик УПОА Семен Крамаренко.