4 вересня 2019, 16:38, Зерно

На Чернігівщині прогнозують рекордні втрати врожаю кукурудзи

Фахівці прогнозують аграріям Чернігівщини суттєвий недобір врожаю кукурудзи. Причиною тому експерти називають нерівномірні та локальні опади впродовж вегетації культур. Повідомляє SuperAgronom.com.

Читати за темою: «АгроЕкспедиція: Ціни, урожай, стан посівів і прогнози виробництва кукурудзи у 2019 році».

За словами регіонального менеджера компанії Океан Інвест Олександра Захаренка, прогноз на врожай кукурудзи в регіоні плачевний. Найскладніша ситуація в господарствах Сновського, Крюківського та Семенівського районів.

«В деяких районах втрати будуть колосальні. Опади йшли дуже нерівномірно і локально, місцями дощів не було впродовж 50 днів. У минулому році все було добре, врожайність була в середньому 7 т/га. В цьому році прогноз дуже плачевний. На мою думку, якщо на 2-3 т вони вийдуть по кукурудзі, то це буде добре. На соняшник надії ще є, адже він більш посухостійкий», — розповів Олександр Захаренко.

В СТОВ «Прогрес» недобір врожаю через відсутність опадів оцінюють мінімум в 10% від прогнозованого.

За словами експертів, у «Прогресі» частина втрат буде пов'язана ще і з тим, що не було проведено інсектицидного захисту, бо немає висококліренсного обприскувача. І як результат — качани були пошкоджені гусінню стеблового метелика. 

Власний прогноз на цьогорічний врожай кукурудзи в області озвучив Сергій Король, регіональний менеджер компанії MAS Seeds Україна.

«Ситуація критична. У порівнянні з минулим роком, який був відносно стабільний, вдасться отримати близько 60% врожаю. Це в загальному. Тим часом в регіонах врожайність плачевна. Є господарства де в порівнянні з минулим роком вдасться зібрати 90% врожаю, а є, де буде 20-30%», — зауважив фахівець.