16 жовтня 2019, 12:00, Земля

Зеленському надійшла петиція щодо референдуму про ринок землі

Президенту України Володимиру Зеленському пропонують провести всеукраїнський референдум про особливості земельного ринку України та ключові положення земельного законопроекту. Про це ідеться у петиції щодо всеукраїнського земельного референдуму, зареєстрованій 11 жовтня головою громадської організації «Прозора земля» Володимиром Коваленком на сайті Президента під №22/076020-еп. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Читати за темою: Відкриття ринку землі в Україні: хронологія подій 

У петиції також подано запитання до всеукраїнського референдуму:

  • Чи підтримуєте ви скасування мораторію на продаж землі та запуск ринку (обіг) земель с/г призначення?
  • Чи підтримуєте ви продаж землі с/г призначення іноземним громадянам або іноземним юридичним особам, українським компаніям засновниками, яких є іноземні фізичні або юридичні особи, іноземним державам?
  • Чи підтримуєте ви те, що земля може передаватися в іпотеку банкам або іншим кредитним установам зареєстрованим в іноземних державах?
  • Чи підтримуєте ви те, що земля с/г призначення всіх форм власності повинна продаватися виключно на відкритих торгах через систему електронних торгів «Прозоро».
  • Чи підтримуєте ви ухвалення початкової (базової) вартості землі сільськогосподарського призначення 8000 євро за 1 гектар?
  • Чи підтримуєте ви те, що для України 20% всього земельного фонду має бути у власності держави, аби забезпечити її продовольчу безпеку?
  • Чи підтримуєте ви запровадження повноцінного вільного ринку землі лише за умови 10-річного перехідного періоду (мова про допуску на ринок лише українських юркомпаній без засновників чи співзасновників іноземців у складі таких компаній?
  • Чи підтримуєте ви обмеження володіння землею одних руках максимум 500 га?
  • У петиції подано обґрунтування за кожним із цим пунктів необхідності голосування.

«Це рішення є доленосним для майбутніх поколінь, необхідно дізнатися думку людей, які проживають на території України. Тим більше це прямо прописано в Конституції України — ст. 5… У Ст.14. сказано, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, а ст.69 вказує на те, що народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії», — зазначено у петиції.