29 листопада 2019, 12:50, Молоко

Через брак сировини українські переробники купуватимуть молоко в Польщі

Через нестачу сировинного молока в Україні, декілька вітчизняних переробних підприємств вже планують ввозити молоко-сировину із сусідньої Польщі. Про це повідомила керівник проекту Асоціації виробників молока «Гуртовий збут молока» Олена Жупінас, передає прес-служба АВМ.

Читати за темою: Найбільші світові імпортери молока ― огляд ринку

«Це не вирішить системної проблеми української галузі. Адже завезти зможуть декілька тисяч тонн, тим часом дефіцит становить понад 1 млн т. Так, у цьому році, вперше в історії України, обсяг виробництва буде меншим за 10 млн т», — зауважила експерт.

За її словами, основна причина дефіциту сировини — найбільше скорочення поголів’я дійних корів у промисловому секторі за останні 20 років — понад 30 тис. корів у промисловому секторі. 

«Однією з причин такої ситуації є старт обігу земель в «турборежимі». Після відміни 2016 ро. спецрежиму ПДВ держава так і не розробила ефективної програми підтримки тваринницької галузі, яка б дала можливість фермам розвиватися.Це все призвело до кризової ситуації в галузі», — підкреслила експерт.

За її словами, щоб спинити вирізання поголів’я ВРХ та стимулювати розвиток галузі фермерам вкрай важливо мати прозорі правила гри обігу земель та стабільну підтримку на тривалу перспективу.