10 грудня 2019, 12:28, Зерно

На Херсонщині зафіксували значний недобір рису

Врожайність рису в Херсонській області зросла, проте валовий збір впав з 47 до 36 тис. т. Про це повідомляє «Голос України».

Цього року середня урожайність культури зросла в середньому на 0,2 т/га та перевищила 6,2 т/га. Проте, за словами директора департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Олександра Паливоди,  недобір урожаю колосальний: понад 11 тис. т.

Пояснюється така тенденція скороченням посівних площ під культурою. Минулого року під рис було відведено 7,7 тис. га, а цього року 5,8 тис. га.

Причин цьому декілька. Насамперед рисівництво стало менш прибутковим. Через гарний врожай рису в Азії його гуртові ціни на світовому ринку впали, і вітчизняні закупівельники почали збивати вартість на внутрішньому ринку. На початку збору врожаю за кілограм рису-сирцю давали не більше 13 грн, хоча рисова крупа в торговельній мережі коштує 22-23 грн/кг. Потім ціна трохи зросла, проте фінансові втрати виробники вже отримали.

Витрати аграріїв на вирощування рису також зросли. Меліоратори підняли майже на третину тариф за транспортування води на плантації.